"MIDI KEZDŐKNEK" című rovatunkban most egy olyan témával foglalkozom, ami sokak számára okoz fejtörést, ha elkezdenek midis berendezésekkel foglalkozni. A következő dolgok éppen egymillió helyen vannak leírva, de hogy még egyszer én is leírom, annak az az oka, hogy alig telik el úgy nap, hogy ki ne derülne, valahol ez ismét problémaként jelentkezik.

    A következő mórickarajzon egy szintetizátor (digitális zongora, akármilyen midis - billentyűs hangkeltő ketyere) blokksémáját skicceltem fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

    Amint látható, minden hangszer tartalmaz egy olyan áramkört, ami feldolgozza a billentyűzetről és a különféle kezelőszervekről érkező információkat. Ezeket átalakítja az ismert midi kódokká, és egyrészt kiadja a MIDI OUT-on, másrészt pedig átadja a hangkeltő egységnek. Utóbbi a tényleges szintetizátor egység, hiszen ebben képződik a hang. A folyamat azonban csak akkor zajlik így, ha a kép közepén levő kapcsoló zárt állapotban van (LOCAL ON). Ekkor jut a vezérlő jel a hangkeltő egységre, és ekkor jön ki hang a kütyüből.

     De akkor egyáltalán mi értelme van megszakítani a hangkeltést azzal, hogy LOCAL OFF-ot kapcsolunk? (Rosszmájúak mindjárt mondhatják, hogy azért, hogy playback műsorban lehessen látszatbillentyűzni, de nem erről van szó!) A LOCAL OFF kapcsolásnak számtalan esetben hasznát vesszük, de a leginkább a különféle dalszerkesztő, szekvencer programok használata során. Az ábrán látható midi kimenetet ugyebár rákötjük a számítógép midi interfészének bemenetére, az interfész kimenetét pedig a szinti bemenetére. Ugyanez a szitu akkor is, ha egy sima USB kábellel midizünk, de ne felejtsük el, hogy ott egy madzagon belül több érpár van, azon megy oda-vissza a midi kommunikáció USB protokoll szerint. Azonban ilyenkor szokott jönni a mérgelődés, hogy miért szól a számítógéppel való összekötés után olyan furán a hangszer, vagy miért csinál szokatlan dolgokat? A magyarázat abban van, hogy ebben az esetben a számítógépen keresztül többnyire visszacirkulál a midi jel a hangszerre, és a belső összeköttetésen kívül a hangkeltő rendszert az is vezérli. A visszatérő jel gyakran picikét késik a belső jelhez képest, ezért adott esetben dob, zongora, vagy gitár hangoknál furcsa flangelést hallunk. Néha, a kisebb polifónia fokú hangszereknél pedig a dupla vezérléssel kiakaszthatjuk a hangkeltő rendszert. Ilyen esetben a LOCAL kapcsolót OFF-ba rakjuk, és máris megoldódik a bajunk! A legtöbb hangszeren azt a kapcsolást valahol a "MIDI" menüben találjuk. Többnyire még a legegyszerűbb billentyűs hangszereken is adott a lehetőség. Ha utána "rendesen" akarjuk használni a hangszert, akkor persze vissza kell állítanunk a LOCAL ON állapotot. Láttam én már leizzadni billentyűst, akinek nem szólalt meg koncerten a szintije. Nem volt idő beállásra, csak feldobta az állványra, és játszani kellett volna. A cuccnak persze semmi baja nem volt, csak épp otthoni zeneszerkesztgetés után rakta be a tokjába, a LOCAL pedig OFF maradt.

    Nem árt tudni, hogy a LOCAL ON /OFF midi parancsként is beküldhető egy hangszernek, ekkor a kapcsolást egy másik midis berendezésről, vagy a számítógépről vezérelhetjük. Erre is van jó példám :) Egy srác a saját számára úgy írta meg a Standard Midi Fájlokat, hogy minden nóta elejére belerakott egy LOCAL OFF-ot, hogy biztosan ne kapirgáljon bele a megírt szólamokba valami oda nem illőt. Vagy leginkább semmit. A haverja elkunyerált tőle egy halom nótát, és mivel ismerte őket, buliban azonnal, kipróbálás nélkül nyomatta őket. Csakhogy utána meg nem tudott a billentyűzeten játszani akkor sem, amikor kellett volna! Vagyishát, mint tudjuk, hang nem jött ki. Hozta javítani a szintit. Azonnal visszakapcsoltam neki a LOCAL ON - t, és láss csodát! Aztán azt is gyorsan kiderítettük, hogy mitől került a szintetizátor ebbe az állapotba. Ide kívánkozik még, hogy a hangszerek egy részében beépített fájllejátszó van, ami többnyire (de nem minden gyártónál) szintén a LOCAL kapcsolón kersztül dolgozik a hangkeltő egységre. Ilyen esetben egy LOCAL OFF blokkolhatja a belső lejátszó egység hangját is.

    Még egy gyakorlati tanács a kezdők számára. Szó esett korábban arról, hogy a számítógépes szekvencer programok visszaküldik midin a bejövő jelet, vagyis azt, amit billentyűzünk. Ezt azzal egészíteném ki, hogy ez a funkció ki is kapcsolható. A kapcsolás lehetőségét valamilyen "MIDI THRU" vagy "MIDI ECHO" menüpont alatt fogjuk megtalálni. Azonban a legpraktikusabb alapértelmezésben hagyni, amikor az épp aktív (kiválasztott) sáv midi csatornáján nyomja kifelé a jelet. Ez egy roppant kényelmes módszer, amikor az ember több szintetizátorral, vagy multitimbrális hangszerekkel dolgozik. A számítógép képernyőjén egymás alatt sorakoznak a sávok, és ha valamelyiken dolgozni akarunk (feljátszani vagy korrigálni), akkor elég csak az adott sávra rákattintani az egérrel, aztán amit billentyűzünk, az máris a sávhoz hozzárendelt hangszínnel szólal meg.

 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr171798541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.07.05. 14:27:43

Hello MidiTom! nekem az usb s midi kábelemmel van gondom mégpedig az hogy,rádugom a notebookomra fel is telepíti magát aztán villog egy darabig a sárga in led aztán egy idő után nem.Nemtom mi baja lehet de nagyon idegesít már.MOst Win 7 Ultimate em van de Xp nél is ugya ezt csinálta a ketyere.A Szintin a local on ra van téve.Előre is köszi a válaszod!

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.07.05. 14:33:31

@Flman:
Szia Flman!
Ahhoz, hogy érdemben tudjak valamit mondani, tudnom kéne a kábel gyártóját és a pontos típust!

2010.07.05. 15:41:54

@MidiTom: Sajnos nincs márkája,no name nagyon olcsó volt..

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.07.05. 16:01:03

Akkor passz.
Annyit tudok, hogy itt a környékünkön jópáran vettek Vaterán vagy Ebay-n nagyon olcsó USB-s midi interfészt, aztán nem nagyon akartak működni.
Mi E-MU, CME és Cakewalk USB-MIDI interfészeket forgalmazunk. Ezek se túl drágák, ellenben működnek :)
A Cakewalk UM interfészeken még van egy trükkös kis kapcsoló, ami lehetővé teszi olyan notebookokon is a stabil használatot, amelyeken egyébként nem nagyon akarna egyik féle sem működni.

Flman (törölt) 2010.07.05. 17:44:54

@MidiTom: értem.esteleg nem lehet az gond,hogy ez 64bites win 7 és ennek a ketyerének meg csak a 32 bites jó?

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.07.05. 17:58:42

@Flman:
Ha volt hozzá driver lemez, és csak 32 bites driverrel, akkor lehet, hogy ez a gond.
Ha viszont nem volt hozzá driver, hanem a Windows a saját USB midi eszköz driverével megy fel, akkor nyilván nem ott van a probléma. Persze jó lenne tudni, hogy a gyártó milyen op.rendszerekre garantálja a működést.

Flman (törölt) 2010.07.05. 18:02:49

nem volt hozzá semmi mivel öntelepítős és netről rendeltem és ment is eddig de utóbbi időben pár hónapja nem tom mi baja.Kérdeztem azt akitől vettem azt mondja kompatibili a win 7 el is.Mások szerint meg össze akad valamivel pl a windosban.Csak az a baj hogy nemtom milyen drivert keressek hozzá mivel nincs neve se :S

Flman (törölt) 2010.07.05. 18:04:03

ja és mi a weboldalatok címe ahol esetleg lehet rendelni is?
süti beállítások módosítása