A minap egy számítógépet kellett megnéznem, ami a tulajdonosa szerint "meglassult". A gép kapcsán egyik kedvenc íróm, Kurt Vonnegut jutott az eszembe. A "Börleszk"-ben így ír:


Közlök a bátyámról egy anekdotát, amelyet apróbb módosításokkal ugyanúgy rólam is el lehetne mondani :
Bernard egy darabig a New York állambeli Schenectadyben dolgozott, a General Electric kutatólaboratóriumában, ahol is felfedezte, hogy az ezüstjodid bizonyos felhőkből havat vagy esőt csap ki. Laboratóriumában mindamellett irdatlan nagy zűrzavar volt, holmi óvatlan idegen ezerféle halált halhatott volna, aszerint, mibe botlik.
A cég biztonsági előadója majd elájult, amikor megpillantotta a halálos csapdák, tőrök, kelepcék eme dzsungelét. Jól lekapta a tíz körméről a bátyámat.
Amire a bátyám így válaszolt, miközben megkocogtatta a tulajdon homlokát :
- Ha maga szerint a laboratóriumom rendetlen, azt látná, mi van idebent.
És így tovább
.

    Nos, a számítógépek nem szoktak csak úgy meglassulni. Nincs olyan, hogy a megfáradt processzor sok év után alacsonyabb sebességgel számolgat, vagy a videokártya kevésbé szaporán rakosgatná ki a képernyőre a pixeleket, mint új korában. A gép tehát önmagában ugyanolyan sebességgel dolgozik, mint rég, mindössze az történt, hogy iszonyatos mennyiségű vackot ráhajigáltunk a vincseszterre, és a nyomorult Windowsnak egyéb bajai mellett ezen a szövevényes rendszeren keresztül kell átvergődnie magát ahhoz, hogy a megkívánt feladatokat ellássa. Magyarul összerondult a Windows. A közönséges felhasználót is baromira idegesíti, amikor a lelassult rendszer miatt minden gyötrelmesen hosszú ideig tart. A zenei gépek üzemeltetői számára egy ilyen állapot gyakran azt jelenti, hogy egyáltalán nem is tudnak dolgozni, megáll az élet.

    Pár tippet szeretnék adni a zenei gépek üzemeltetőinek ezzel kapcsolatban. Most nem specifikusan az egyes audio programok és kártyák beállításaival, hanem a Windows használattal kapcsolatban.

    A bajt legegyszerűbben úgy tudjuk elkerülni, ha tudatosan megelőzzük. A Windows elleni legdurvább merényletekre a vírusok és társaik (férgek, trójai és spyware cuccok) jelentik. Általában azt szoktuk mondani, hogy a vírusok ellen feltétlenül kell a gépre egy megbízható vírusvédelmi program. Azonban ez csak akkor ér valamit, ha folyamatosan frissülő adatbázissal dolgozik. Nem sokra megyünk tehát a pár hónapos, vagy éves "kikódolt" vackokkal. Ezek csak a biztonság hamis illúzióját keltik. Pláne, ha hébe-hóba megfognak pár dögöt. Egy csomó vírus pedig észrevétlenül átmegy rajtuk, és tönkrevágja a rendszert. Vannak nagyon hatékony vírusvédelmi rendszerek, melyek nem is kerülnek túl sokba (pl. Norton, Kaspersky), azonban a zenei gépeinken többnyire problémákat okoznak, mert még inaktív állapotban is futnak rezidens részeik, amik bekavarnak a jól beállított, audiora optimalizált Windowsba. Mi a NOD-ot választottuk, mert kikapcsolt állapotban csendben van, és nem okoz a gépen váratlan és kiszámíthatatlan aktivitásokat. Miért is kell kikapcsolni a vírusvédőt? Amikor az ember DAW programmal dolgozik, akkor a lehető legkevesebb rezidens program ketyegjen a gépen, ne álljon neki a vírusirtó öntevékenyen vadászni, pláne ne adatbázist frissíteni. A kényes munkák alatt tehát célszerű kikapcsolni. Utána persze rögtön vissza. Némi kajánsággal azt mondanám, hogy aki komolyan veszi a zenei munkáját a gépén, az nem telepít rá vírust, és akkor nem kell a vírusvédővel bajlódni. Ismerek olyan stúdiós szakembert, aki így is jár el. Ha valamit feltesz a gépre, előtte egy másik gépen ellenőrzi vírusra. Többségünk azonban kipróbál mindenféle letöltött holmikat, ajánlatos tehát a gépen tudatosan használt vírusirtóval biztosítani a védelmet. Pláne, amikor pl.a közelmúltban bizonyos gyártók driver és utility CD-jén is vírust találtunk.
   A vírusvédő programok akkor is hőbörögnek, ha a Windowsunk nem túl friss. Nagyon rossz gyakorlat az, hogy nem engedjük frissülni a Windowst. A frissítést persze automata módon szoktam megoldani, hanem amikor épp nincs semmi fontos zenei meló, akkor rányomok egyet az "Auto update"-re, aztán összeszedi és telepíti a frissítéseket. Az automatikus frissítés azért nem jó, mert lehet, hogy pont egy fontos projekt legkényesebb részénél jön rá a frissülési vágy. Ugyanilyen megfontolásból a többi vackot (Adobe Reader, Flash, Java, böngésző, egyebek) is manuálisan szoktam frissíteni. Ahhoz persze, hogy a Windows frissüljön, frissülős Windows kell. Vagyis jogtiszta, vagy legalábbis nem olyan rosszul összeeszkábált tört verzió, ami átsiklik valahogy a Genuine Windows ellenőrzésen, de amúgy ezer baja van. Nem akarok most a szerzői jogi témákba belemélyedni, de annyit elmondok, hogy akik nagyon "másképpen" összerakott Windowst tartalmazó gépükkel kerestek meg bennünket, hogy tegyük rendbe, azoknak nem vállaltam a munkát. Időnként eszméletlenül át vannak szabva ezek az op. rendszerek, és csak az tudja, hogy mi hol van benne, és mit szereltek ki belőle, aki a testreszabást és a kikódolást elkövette. Ilyenkor szoktam javasolni, hogy vigyék hozzá, biztosan el fog rajta az illető igazodni.

    A Windowsban a rendetlenség forrása nem csak vírustámadás lehet. Előfordulhatnak áramszünetek, véletlen kikapcsolások is. Az XP-től kezdve nagyon hatékony megoldást jelent a Windows helyreállító rendszere. Ezért nem is szoktuk ezt a zenei gépeken sem kikpacsolni (bár sok tweakelő ajánlja), mert egy véletlen hardverhiba, elrontott installáció, vagy más váratlan esemény után felbecsülhetetlen érték lehet, hogy a gépünket pár perc alatt ismét működővé tehetjük. Azt azonban ne feledjük el, hogy bár a Windows ismét feláll, a legtöbb alkalmazás tökéletesen fut, az ilyen kalandok után maradhatnak még sérült fájlok a gépben, illetve hibás bejegyzések a registryben. Ezek felderítéséhez és kijavításához csak olyanok fogjanak, akik pontosan tudják, hogy mit csinálnak, egyébként inkább kérjünk meg rá szakembert!

    A vincseszteren uralkodó káosz legfőbb okozói persze mi magunk, a felhasználók vagyunk. Kipróbálási célból feltelepítünk valamit, aztán nem kell, uninstalláljuk. Sok esetben ott marad valami utána könyvtárak, fájlok, vagy registry bejegyzések formájában. Arról nem is beszélve, hogy még ma is sokan vannak, akik nem tudják, hogy mi is az az uninstall. Attól dobtam majdnem egy hátast nem rég, mikor középiskolás gyerekek nem is hallottak még erről, mert informatika órán állítólag csak annyit mondtak nekik, hogy a szükségtelen dolgokat - beleértve a programokat is - töröljék le a vincseszterről. Utána sipákoltak, hogy a gép még mindig nagyon lassú. Persze, mert a szerencsétlen regisztrációs adatbázis tele volt minden marhasággal. Ilyenkor ráadásul a frissítő Windows telepítés sem segít, vagy csak minimálisan javul a helyzet. A legtisztább dolog ilyenkor egy teljesen új Windows telepítés.
    A saját szemetelésünk másik részét a netről letöltött fájlok (zenék, képek, videók, szövegek, stb.) képezik. Ezek ugyan nem szövődnek bele a regisztrációs adatbázisba, de ahogy nő a számuk, lassítják a vincseszteren egy-egy elem elérését. Tulajdonképpen nem is a sok fájl és a könyvtár kavar be, hanem az, hogy a gép használata során gyakran széttöredeznek a fájlok, mivel a lemezen kialakult fájlstruktúra a törlések és új fájlok felírása miatt folyton átalakul. Önmagában ez nem okoz gondot, mert a fájlrendszer okosan van kitalálva, minden összetartozó elem megvan, csak többet kell motoszkálni a vincseszter fejének, míg összeszedi az együvé tartozó dolgokat. Tehát, amikor rendet teszünk a gépen, kitöröljük a szükségtelen dolgokat, uninstalláljuk a nem használt programokat, akkor utána mindenképpen futtassunk le egy töredezettség mentesítőt! Lassú gépen meg nagy vinyóval ez eléggé időigényes, de meghálálja magát, mert utána észrevehetően felgyorsul minden.
    A zenei gépeken azt szoktuk javasolni, hogy legyen legalább két partíció a vincseszteren, esetleg két vinyó. A Windows és a futó alkalmazások legyenek elkülönítve a forrásként használt fájloktól (pl. sample könyvtárak) és a projekt eredményeként használt fájloktól. Amikor a legtöbb programot telepítjük, akkor a munkakönyvtárak automatikusan a C: meghajtóra helyezi. Azonban ezt át lehet, és át is kell állítani egy másik meghajtóra. Így átláthatóbb lesz mindenünk, ráadásul, ha esetleg megbuggyan a Windows, elég lesz a C-t újratelepíteni, a zenei munkaanyagunk érintetlenül megmarad.
   Szoktuk javasolni, hogy a zenei gépen ne legyen internetezés. Ezt nem kell nagyon szigorúan venni, inkább úgy kell értelmezni, hogy fegyelmezetten használjuk az internetet. Ne töltsünk le mindenféle vackot, lehetőleg ne ez legyen a chat gép, pláne ne ezen üzemeljen valami fájlcserélő. Ha tudatosan kezeljük a dolgokat, akkor kézben tartható marad az egész rendszer.
   Manapság mindenki jó nagy vincsesztereken dolgozik, ebből következően óriási számú fájl lehet a gépünkön. Ezt csak akkor tudjuk átlátni, ha az anyagainkat logikusan felépített könyvtár rendszerben helyezzük el. A fent említett középiskolásokat megkérdeztem, hogy a lementeni kívánt fájlokat hol találom? Rávágták: "- Hát a Word-ben meg a Photoshopban"! Teljesen értetlenül néztek rám, amikor azt tudakoltam, hogy oké, de hova mentették őket? Valamiféle alapértelmezésű (vagy nem) könyvtárakba beleszórták őket, oszt jónapot! Ezzel annyira felduzzasztották a szerencsétlen C:-t, hogy a Windows már alig bírt elfutni, közben a D: meghajtó teljesen üres volt, nem is tudtak a létezéséről. Emiatt persze nem csak az illető gyerekeket, meg az ő informatika tanárjukat kárhoztatom, hanem magát a Microsoftot is. A Windows és alkalmazásai ugyanis szinte ösztönzik az ilyen fajta pancsolásra a felhasználót. A legnagyobb "izé" pedig az ASZTAL, ami az átlag felhasználó gépén olyan, mint egy mosogató, tele mindenféle maradéktól csöpögő edénnyel. Jó dolog, hogy az asztalra rugalmasan kitehetünk sok mindent, de ez az emberek egy részét arra csábítja, hogy MINDENT ott tároljon. Egy idő után természetesen felborul ez a rendszer, és semmit nem találunk, a Windows pedig fájdalmasan belassul. Sokan ekkor úgy döntenek, hogy új gép kell, mert a régi már használhatatlanul lassú. Holott csak káosz uralkodik rajta, amit mi hoztunk létre. Zenei gépen ilyen szintig úgy sem jutunk el, mert dolgozni már rég nem lehet egy ilyen konstellációban.
    A lényeg tehát: átgondoltan használva a zenei gépünket sok mérgelődéstől, kártól és felesleges pénzkidobástól tudjuk megóvni magunkat. Mindig legyünk tisztában azzal, hogy a pécén hol és mit tárolunk, időnként csináljunk rendet, óvakodjunk a vírusoktól, és természetesen minden fontos dologról csináljunk rendszeresen biztonsági mentést!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr791993307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DiliQtya 2010.05.12. 09:56:16

Tanácsolom a két partíciót, egyikre a windows-hangkártya-zeneszerkesztő triumvirátus(de tényleg semmi más, még internet se), másikra a windows-minden más biszbasszal. Indulásnál úgyis felajánlja, hogy melyik partícióra kívánunk belépni, aminek elnevezését lehet birizgálni a boot.ini fájlban.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.05.12. 14:26:07

@Mókár:
Ez jó megoldás, csak két szépséghibája van:
1. Kell hozzá két jogtiszta Windows licensz. Az illegális verziókat nem támogatjuk :)

2. Rossz esetben úgy száll el a vinyó, hogy a helyreállítás baromi nehéz lesz. Esetleg két vinyó, F8-cal választva bootot.

stro-B · http://www.stro-b.com 2010.05.12. 15:15:52

...vagy váltsatok mac-re :)
...bár Snow Leopard tud érkedes dolgokat művelni, de pl egy legális OSX-et 2 gépre fel tudsz tenni legálisan, így akár a 2 partícióra, vagy MidiTom javaslatát alapul véve 2 vinyóra is felrakható, és bootnál szintén választható.

Amúgy én is kezdem azt vallani, hogy _munkára_ kell egy külön gép, amin se internet se semmi, csak a zene van.
Ugyanígy lesz létjogosultsága a játékkonzoloknak is :)

De visszatérve az első mondatomra, sok ősz hajszál képződésétől mentett már meg, hogy átváltottam 4 éve mac-re, már-már én kérek elnézést, hogy eddig 3x installáltam újra a rendszert: az elején az én hibámból újra kellett raknom a Tigert, aztán mikor feltettem a Leopardot, majd most mikor feltettem a Snow Leopardot :)

pixlala 2010.05.12. 22:21:12

Nyilvánvaló a Mac előny ebben a témában is. Amúgy a Mac is PC - csak, hogy tisztában legyünk a dolgokkal! Sőt halkan megjegyzem, egyre inkább az. :)))
Egy kicsit más a filózófia és kevésbé kell a technikával bibelődni. A lényeg szerintem az, hogy lássuk át a rendszerünket és kreatív módon használjuk azt. Szerintem a Mac előny továbbra is megvan, de egyre kisebb. Igazából, a stabilitás garantálhatóbb, de egy okosan konfigurált Win-es célgép is képes erre, csak okosan kell vállogatni a kütyük és progik között. Ebből a szempontból a drága Apple sok variációt nem kínál, ... így könyebb szavatolni a kompatibiltást. Magyarán egy zárt rendszert vásárolunk. Na most, ha akarok hardveres gyorsítókártyát a gépbe akkor megkell nézni, hogy egy bővíthető asztali gép mennyibe kerül! www.apple.com/hu/
Egy betü hatványozása az eredmény: ŐŐŐŐőőőőőőőőőőőő....

Mielőtt valaki csípőből rávágná, hogy ott az iMac, annak azt javaslom rézze meg, hogy hova dugja a kártyáját, ... sehová. A nativ cuccok egyre jobbak de komplett hangszereléshez és a High-end hangzáshoz kellenek a kártyák, vasak.

Ettől függetlenül, van jópár Mac-es ismerősöm. Egyikük sem ért annyit a gépek lelkivilágához mint én, ... Vajon miért van ez így?!?...

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.05.12. 23:19:53

@pixlala:
Ha már szó esett a Mac témáról...
Szerintetek az miért van, hogy a cikkben taglalt rendetlenséget minden esetben PC-ken találtam. MAC-et nem annyira jó érzés összeszemetelni mindenféle vacakkal? Szerintem arról van szó, hogy a legtöbb Mac tulajdonos egyszerűen tudatosabban használja a gépét. Nem tölt rá minden szükségtelen baromságot, és a zenészek különösen becsben tartják a gépüket. Ezáltal persze hogy tiszta és stabil marad :)

stro-B · http://www.stro-b.com 2010.05.13. 09:58:05

@MidiTom und @pixlala: az apple marketing bullshitje az az igazság, hogy tényleg igaz, mely szerint "It just works!".
Én azt gondolom, hogy PC-s korszakomban (és igen, a mac mióta intel platformra váltott, már pc-nek mondható) eléggé profi voltam XP-ből, ismertem a lelki világát, nem is volt semmi bajom - durva túlzással - a rendszerrel, megkapta félévente az újratelepítést, figyelni kellett a sok szemétre amit termelt, itt-ott bele kellett piszkálni stb...egy szó mint száz, szakértője kellett, hogy legyél a rendszernek!
Namost, ez az ami a mac-en nem kell. Itt sima, egyszerű, "buta" user lehetsz, és akkor is működik minden. És ezeket a jelzőket mondom magamra is, mert egy XP szakértőből mióta iMac-em van, "lesüllyedtem" egyszerű, sima, "buta" userré.
Az érdekes az, hogy nem bánom! Bevallom, rendszer szinten alig tudok valamit az OSX-ről,de ez azért van, mert nincs rá szükségem, soha nem kellett vele foglalkoznom, hanem azzal tudok foglalkozni ami a lényeg: használom a gépet!
Nem akarok flame-et, meg senkit nem akarok megtéríteni, kinőttem én már abból:)

Amúgy a windóz védelmében tényleg elmondható, amit pixlala ír, hogy az Apple zárt rendszere azért (is) stabilabb, mert nem kell felkészülni arra, hogy mindenféle dzsunka alkatrész kerül bele a rendszerbe, ez ugye lehet előny is, meg hátrány is, lásd bővíthetőség.

Bár az igazat megvallva, USB 2.0, FW400, FW800 világában még egyszer sem éreztem hátrányát annak, hogy nem tudok belenézni a gépházba és állandóan tweekelni, külső vasakkal mindent meg tudok oldani.

A tudatosabb használat is igaz lehet, illetve úgy fogalmazok, hogy mivel nincs meg a kényszer az állandó rendszer tökéletesítésre, ezért nem kerülnek fel mindenféle cuccok, csak azért, mert a józsi azt mondta, hogy attól 2x gyorsabban áll fel - a rendszer :)

High end hangzás, high end munka - high end árak - mac pro - itt lehet kártyázni mindent...(najó, nem mindent, ami kompatibilis, de a profi cuccok nagy része az).

Én azt látom egyre inkább, ha valaki _dolgozni_ akar, annak megvan az ára, mese nincs, akár pc, akár mac.

Még egy dolog: az iMac-em 4 éves. A 3-ik generációs oprendszer fut rajta, nem döcög, fut! Egy 4 éves PC-n hogy megy pl egy vista?

De mindenki azt választ, amit akar, amire lehetősége van, csak gondoltam adok egy belepillantást a másik oldalba a másik oldalról :D

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.05.13. 17:36:54

@stroB:
Amennyire én rálátok a dolgokra, azért a Mac világ se ma régi. Szerintem mióta átváltottak Motorola platformról Intelre, azóta kezdenek ugyanazok a nyavalyák szépen kifejlődni, mint amik a PC-s környezetben már annyira elburjánzottak. Vannak bugok, vannak virnyákok, vannak inkompatibilitások, gyakoribbak a hardver hibák is, és amennyire ismerősi körből tudom, ezek elhárítása az esetek többségében nem 100 forintos történet. Bizonyos helyzetekben valóban engem is lenyűgöznek dolgok egy Mac-en, de olyan mély benyomást nem gyakoroltak rám, hogy váltsak.

DiliQtya 2010.05.13. 18:34:05

Továbbra sem értem mi a probléma a partíciókkal. Még mindíg olcsobb egy plusz winlicensz beszerzése, mint egy másik komplett gép+win külön zenéléshez, mert előbb-utóbb mindenki ide jukad ki. A két vinyóra szándékosan nem raknék windowst. Egyik a tárhely, másik a két winpartíció a programjaival. Ha elszáll valami, akkor statisztikailag teljesen mindegy hogy külön gépem van, mert azon ugyanúgy bekövetkezhet. RAID kártya lehet a megoldás, vagy NAS, de az megint megdobja az árat.
A MAC is megoldás, bár annyit nem adnék érte úgy hogy nem ebből élek.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.05.13. 19:08:43

@Mókár:
Két külön gépnél persze, hogy olcsóbb a plusz egy licensz.
A saját zenei tesztgépem most úgy néz ki, hogy két vinyó van benne, mindkettő ketté osztva. Egyik XP, a másik W7. Így van persze némi redundancia, de bármelyiket bármikor eltávolíthatom. A végén úgyis csak a W7 marad, de egyelőre az ügyfélsupport miatt kell az XP is.
Ha egy vinyón van a két Windows, akkor szerencsétlen esetben úgy borul össze az egész mondjuk egy HDD hiba miatt, hogy mindkét alaprendszer fejreáll. Volt szerencsém egy-két ilyen géppel kínlódni.

pixlala 2010.05.15. 10:14:40

Amúgy Mac vs Win témában egy gondolat.
Egy elfogadható PC árából megvan egy IMac. Az az kb. 400.000 Ft. ... monitorral együtt! ... és nem is akármilyen monitorral, mivel az újak már mind ledes technológiával készűlnek! A komoly asztali gépeik 800 e vagy millió felett vannak. Az elavulásuk ua. mint egy Win-es PC, sőt a tartósságuk is, ... mivel belűl - alkatrészeiket tekintve - már nincs különbség. Ez a megállapítás a laptopokra is értendő.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.05.15. 10:53:39

@pixlala:
400-ból egy nagyon jó PC bír lenni, atom erős procival, meg mondjuk 2 db jó monitorral.

pixlala 2010.05.15. 13:59:56

@MidiTom: nemTom?! ... én a 27 colos ledes moncsitól azért nem tágítanék most már!
Van olcsóbb iMac is! Persze ha lépnék a legnagobbat venném.
store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/imac?aid=AIC-WWW-NAUS-K2-BUYNOW-MACBOOK-INDEX&cp=BUYNOW-MACBOOK-INDEX

... és ezek gyönyőrűek!
Ami zavar: biztonság miatt kell a Raid, ezt csak külső egységgel lehet megoldani. Valójábn minden egyéb extrát külső egységgel van csak mód orvosolni. Egy gombos egér, ami rádiós ... brrr eleve kihúzva. Numerikus billentyűk hiánya, ... miért kellett ezt kihagyni (pl.: kisebb hely)?! Szóval, az iMac egy nagyon jó személyi számítógép, nem kifejezetten profiknak, elérhető árfekvésben, igényes aluminium elemekkel kombinálva. Viszont ha fontos a biztonság, rengeteg cullangot kell ezekre is ráaggatni, hogy nyugodtan tudjon aludni az ember. De ezt a gépet nem profiknak szánták. A profi rossz szó, mivel képfeldolgozás, grafika terén tökélletes megoldás lehet (habár a biztonság mindenek előtt filózófia az egy vinyó miatt nem 100%-os). Nekem egy tragikus adatvesztés óta alap ez a szempont. Profi videószerkesztéshez is kell a hardweres gyorsítás (idő=pénz+szabadidő+hatékonyság, ... stb.) sajnos beégetett dolgok vannak itt. A profi gépeik meg nagyon drágák.
store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/mac_pro?mco=MTM3NDc2NTk

Erre a célra sajnos nem nyújt a Mac elfogadható kompromisszumot nekünk, kispénzü, átlag és közép magyaroknak. Ettől függetlenül, amikor egy komoly stúdió épül (ez ritka) a sok milló melett az a pár 100e plusz már mindegy lehet.
Zárszóként, nekem nagyon szimpatiks a Mac filozófiája ami valami hasonló lehetne: "Dolgozz ne szerelj!" vagy "Ne akarj megismerni csak Szeress!" K.ben azt érzem, hogy valójában nekem tallták ki a Mac-et. Az egész Aple úgy ahogy van, a termékeivel és egyéb cégeivel együtt nagyon szimpatikus. A Windows sem lenne nélkülük (nem lett volna honnan lopni). :)))))

pixlala 2010.05.15. 14:10:42

Még egy gondolat:
Az adat a legfontosabb! Jöhet villám, földrengés, cunami meg mitTomén. Ha a gép megy a ...-ba a munka megmentése többet ér mindennél, mert az megismételhetettlen! Aki ebből él, tehát profi, annak ez a legfontosabb! Egy közepes szintü munka árából meg leet venni egy gépet. Professzionális alkalmazásokról beszélek, MUNKÁRÓL!

Kampokez 2010.05.15. 14:34:28

A legszomorúbb az az egészben, hogy a mai zenélgetés nincs meg számítógép nélkül. Szívem szerint kihagynám a pc-t vagy a mac-et az életemből.
Erre sztem az lenne a legjobb megoldás, ha egy külön "stúdió programot" készítenének el vasban mindenféle tökéletes eszközzel, és valahol kiválna a zene a pc-k világából. Aki ezzel szeretne komolyabban foglalkozni, az úgyis megvenné. Gusztustalannak tartom a mai megbízhatatlan számítástechnikát. Egyszer ez megy tönkre, egyszer meg az...ja és találd ki melyik ez az alkatrész..

pixlala 2010.05.15. 16:17:44

@Kampokez: Hááát nemtudom! Szerintem, több előnye van mint hártánya. pl.: grafikus felület, kis helyigény, ... stb. Egy mai számítgépes rendszer öszehasonlíthatatlanúl kisebb helyen elfér mint mondjuk 20 évvel ezelőtt egy komplett stúdió. Ez a technológia, 20 éve nem létezett. Nem voltak házistúdiók, ill. voltak de lehetőségeiket és minőségüket tekintve meg sem közelítették a mai rendszereket. Inkább nyert a világ velük mint vesztett! A 80-as években a stúdiófelvétel elérhetetlen volt a zenészek többsége számára. A hangminőségről nem is beszélek! Napjainkban, gyakorlatilag az ember tehetsége, ízlése és tudása szab határt annak, hogy milyen produkciót hoz létre! Ettől függetlenűl a lényeg nem változott, csak az eszközök. Kezelésüket, működési elevüket tekintve, gyakorlatilag minden maradt a régiben.
K.ben vannak hardweres, rackes megoldások napjainkban is. Szerintem azokkal sem könnyebb az élet! Ezeknél egészen más technológiai problémák léphetnek fel! Arról nem is beszélek, hogy ott aztán nagyon észnél kell ám lenni mit hová dug az ember! Csak halkan említem meg, hogy szerintem mint a mai napig kikerülhetetlen egy-két vas.
Murphy törvényei minden ember által készített eszközre vonatkoznak. Sőt még azokra is amit nem ember alkotott! Valójában minden a világban fellelhető eszköznek, a létrehozása pillanatától kezdve, kikövezett útja van a megsemmisülés felé. Semmi sem örök!

Kampokez azt a mennyei állapotot kívántad magadnak (és persze mindenkinek/köszönjük szépen a jószándékot) amikor minden egybe van és tökéletessen működik. Mutass egy olyan eszközt a világon ami megfelel ennek a kritériumnak! Minden és mindenki fejlődik (ebben mondjuk néha kételkedem), új és újabb eszközök születnek amik generálják problémákat. Az elmúlt 100 évben mennyi hangszer, technikai eszköz született, ami napjainkban is folyamatosan fejlődik! Nagy kihívás a gyártóknak, fejlesztőknek a sors által rájuk testált feladatot teéjesíteni! Pl.: a lehető legjobb zengető algorítmus megírása. Ami persze nem létezik, mert mindenre nem lehet ráhúzni ugyanazt teret. És ez csak egy aprócsak szegmense a nagy mindenségnek! Ugyanez vonatkozik minden hangszerre! Nincs legjobb gitár, legjobb zenész, ... legjobb nő (ebben az esetben virtuózok előnyben)! Valójában ez a fogalom is csak ámítás. Egyszerűem nincs legjobb!

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.05.15. 21:40:52

A blog bejegyzés arról szólt, hogy a Windows alapú gépet miként lehet rendben tartani. Erre volt egy olyan megjegyzés, hogy használjunk inkább Macet! Mivel ez egy másik témakör, javaslom, hogy maradjunk az alap topicnál. Mac ügyben majd még körbejárunk ezt-azt.

THX!

stro-B · http://www.stro-b.com 2010.05.16. 19:02:32

@MidiTom: bocsi, én indítottam a flame-et :/
süti beállítások módosítása