Jutubság

Címkék: szintetizátor youtube vuvuzela korg 707

2010.06.27. 21:13

    Mindig is csodálattal néztem azon kuncsaftjainkat, ismerőseimet, akik arra hivatkozva rendeltek meg egy adott gitárt, szintit, vagy bármit, hogy látták - hallották a Youtube - on. Magam is rengeteg hangszer demót megnézek, mert tény, hogy némelyik anyag eléggé informatív. Azonban hangminőség tekintetében nem nagyon merek a Youtube-ra hagyatkozni. Kicsit javultak a paraméterek, de a minőségi hangvisszaadástól olyan messze vannak ezek a videók, mint a jó öreg Sokol 401 egy highend audio rendszerhez:

 

     Az újabban elérhető HD és Full HD videók esetében persze azért már lényegesen jobb a helyzet, elfogadhatóbb hangot kapunk. A kisebb felbontású anyagok hangminősége azonban tragikus. Erről beszéltem a Tömör gyönyör című bejegyzésben is. Mindez azért jutott eszembe, mert volt egy áprilisi videóm, amit a Korg 707 életre lehelése után vettem fel. A felvétel hangminősége egészen jóra sikeredett.  A hangszert és a mikrofont egy kis Soundcraft Compact4-en keresztül kötöttem rá az E-MU 1212m PCI bemenetére. A megvágott, feltöltésre kész anyag hangja teljesen okés volt, kíváncsian vártam, hogy mi lesz belőle feltöltve?
 

    Nos, a Youtube-ról lejövő anyag hangminősége köszönő viszonyban sincs az eredetivel. Teljesen más az egésznek a hangzási balansza, eltűnnek a mélyek és a magasak egyaránt, bizonytalanná, vibrálóvá válik a hang, ami különösen a magas tartományban kicsengő soundoknál nagyon gázos. Az egész dinamikája összemaszul, egysíkúvá, érdektelenné válik. Lehetett volna persze HD verzióval próbálkozni (majd megvizslatom azt is), azonban ha elfogadható minőségben akarjuk feltölteni, akkor 3-4 perc a maximum, amit az 1 Gbyte feltöltési korlát mellett időben elérhetünk.
    Ezért is fogtam padlót a múltkor, amikor egyik playback művészünk elmesélte, hogy a Youtube-ról veszi le a zenéket, abból eltávolítja az ének szólamot, és ő erre énekel több száz, vagy ezer ember előtt. Megkérdezte, hogy ez így tökéletes, ugye? Mondtam, hogy biztosan.

    Amúgy a videón azért megcsillan a Korg 707 egy-két jópofasága. Azzal ne foglalkozzatok, hogy én mit nyomkodok rajta, elvégre nem vagyok billentyűs. Azt azonban igazán sajnálom, hogy a valóban ütős, zsír hangszínek annyira fonnyadtan jönnek át. Sovány vigasz, hogy a Youtube-on található egyéb hangszer demók is többnyire csapnivalóan szólnak.

    A Youtube-ról még annyit, hogy ezek a pihent agyúak a felbontás választására szolgáló menütől balra elhelyeztek egy focilabda ikont. Talán mondanom se kell, hogy ha ezt bekapcsoljátok, akkor vidáman harsogó vuvuzela hang keveredik az eredetihez. Ekkor elmondhatjuk, hogy  már teljesen helyben vagyunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr512114427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása