Tsutomu Katoh

Címkék: korg

2011.03.18. 22:02

    2011. március 15-én súlyos betegségben elhunyt  Tsutomu Katoh. Aki valamennyire is benne van az elektronikus zenei világban, tudja, hogy a KORG cég megalapítóját és elnökét veszítettük el. Munkatársai, ismerősei mind kiváló műszaki és zenei érzékkel rendelkező üzletemberként jellemezték. Azt mondták, szinte látnoki képességei voltak, hiszen számos merész újdonsággal folyamatosan újradefiniálta a szintetizátorokról és zenei elektronikai eszközökről alkotott fogalmainkat, és munkatársait is a szakadatlanul innovációra ösztönözte. Megalkotott egy nagyon szerethető hangszervilágot, és ez a világ még most, válságokkal és extrém gyors változásokkal terhelt napjainkban is kőkeményen áll, és a fejlesztések terén példát mutat a versenytársaknak.
     Sajátos körülmények között alakult meg a cég. 1962-ben Katoh egy klub tulajdonosa volt, ahol egy nála rendszeresen fellépő zenésszel belevágtak egy új, korszerűbb dobgép kifejlesztésébe. Ez volt a legendás DoncaMatic. Létrehoztak tehát egy kis sufnicéget  KEIO Electronic Laboratories néven. A cég a közelben futó vasútvonalról kapta a nevét. Később Keio ORGan - ra, röviden KORG - ra változott a név, és mi már így ismerjük az első szintetizátoraikat. A cég történetét a weboldalukon részletesebben is megismerhetjük.
     Katoh-san példája azért is lelkesítő volt mindannyiunknak, mert abba a "nagy nemzedékbe" tartozott, akik egy kis pár emberes vállalkozásból képesek voltak felépíteni egy komoly nemzetközi nagyvállalatot, és eközben mindvégig a piac meghatározó tényezői maradtak. Impozáns az a lista, amit a Wikipedián találunk az eddig megalkotott KORG hangszerekről.
    Számunkra az üzlet falán lógó kis tábla őrzi az aláírását.
  A szakma fejet hajt a legendás személyiség emléke előtt. Nyugodjon békében!

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr412751495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampokez 2011.03.19. 20:44:07

Mély tiszteletem Tsutomu Katoh iránt.
Azért bízom benne, hogy utódja is nagyokat fog produkálni a Korg hangszerek fejlesztésében.. mert az élet megy tovább.
süti beállítások módosítása