A helyes cím "karaokekeverő" lenne, ez azonban csak a finn és a japán nyelvészek érdeklődését kelthetné fel inkább :) Félretéve az etimológiát, nézzük inkább azt, hogy mit gyártottak a koreaiak nekünk legújabban?

    A Phonic elkészítette a jól ismert és népszerű AM220 keverőjének USB-s változatát, az AM220P-t. Azonban nem USB "B" csatlakozót szereltek rá, mint a ma már szép számmal gyártott USB-s keverőkre, hanem "A" portot. Vagyis a keverőt nem a számítógéppel való összekapcsolásra, hanem pendrive fogadására készítették fel. Az ötlet teljesen logikus, hiszen milliószor kell(ene) zenét bejátszani valamilyen eszközről egy keverőre. Ilyenkor általában CD játszót, MP3 playert vagy számítógépet használunk, amit összedrótozunk a keverő illetékes bemeneteivel. Sokszor azonban felesleges cullang a rákötött lejátszó eszköz, és különösen ha nem hangtechnikában járatos emberek kezelik a rendszert, mindenféle fura helyzet tud kialakulni.

     Az AM220P-be dugott pendrive-ról MP3 és WAV fájlokat tudunk lejátszani egészen jó minőségben. Nagy komfortra persze ne számítsunk, nincs például könyvtár kezelés, kézzel kell leállítanunk a számok végén a lejátszást, ha nem akarjuk a következő fájlt lejátszani, nincs gyors léptetés egy tetszőleges számra, stb. Számos lejátszó eszköz képest viszont például egész nagy sorszám mutatja a lejátszott fájl sorszámát, ami "éles" helyzetekben is elég nagy biztonságot ad. Lehetne persze az LCD kijelző látószöge nagyobb is, de így sincs probléma a láthatósággal. Az említett megkötésekkel is rengeteg célra szuper jól felhasználható a keverő:

  • Karaoke - nem kell kommentálni, miért
  • Gyakorló és próbacucc - a zenekari repertoárt a többiek nélkül is gyakorolhatjuk a próbahelyen vagy otthon, nem kell a notebookot, a lejátszó kütyüt vagy egyebeket cipelni, elég, ha a pendrive nálunk van. A "-1" sávos próbaanyag előállítása ma már nem lehet téma, bármelyik zeneszerkesztő programmal megoldható.
  • Kisebb playback fellépésekhez sokan keresnek hasonló minimál cuccot. Igaz, hogy ebben a keverőben nincs beépített énekeffekt proci, de kényelmesen összekombinálható egy apró "fellépő kofferben" egy kicsi effektprocival a keverő.
  • Számtalan rendezvényhangosításnál jöhet jól, hogy az előre kiválasztott 4-5 zeneszám bejátszása miatt nem kell CD játszót vagy laptopot cipelni, hanem csak ezt a kis keverőt a feltöltött pendrive társaságában.

    Magáról a keverőről nem is nagyon kéne sokat beszélni, mert ilyen konstrukcióból elég sokat találunk a piacon. 2 monó és 2 sztereó csatornája van, egy sztereó csatorna osztozik a beépített lejátszóval. Minden csatornán 3 sávos EQ van, ez egyértelműen pozitív. A monó csatornákon gain állítási lehetőség is van, és a túlvezérlést LED kijelzők mutatják. Egy AUX utat kapunk, ez postfade, mint ahogy ilyen esetben szokásos. Van viszont független és szabályozható sztereó effekt return-ünk, ami jó dolog, hiszen a nagyon fapados keverőkön erre egy sztereó csatornát tékozlunk el. Van aztán kapcsolható 48 V-os fantomunk, tolópotis főhangerőnk, 2Track lehetőség (+1 szteró bemenet), REC OUT hangfelvételhez, fejhallgató csatlakozás, és ezzel együtt futó "Control Room" kimenet. 
     Kicsi, kompakt, csak a lényegre szorítkozik, de ezáltal nagyon jó kis "feladatmegoldó" keverő a Phonic AM220P. Ja, és az ára. 30.100 Ft. Azt hiszem, több kérdés nincs is.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr362880739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása