Cubase Elements 6


    Pár hete beszámoltam a Cubase 6 és a Cubase Artist 6 megjelenéséről. Akkor még nem tudtuk, hogy a Steinberg pontosan mikor fogja kiadni a legkisebb tesót, amivel a Cubase Essential 5-öt váltja fel. Íme, ma bejelentették a Cubase Elements 6 névre hallgató újszülöttet. A pontos magyar árat ebben a pillanatban még nem tudjuk, de sejthetően igen olcsó lesz a tudásához képest. Merthogy a tudományát és a képességeit már jól ismerhetjük, a Steinbergnél már elérhető a teljes Cubase família összehasonlító táblázata.
    Sokan vannak, akik a Cubase "lájtos" verzióit nagyon lenézik, a nagy verzióknál pedig azon sopánkodnak, hogy drága, és inkább a tört vackokkal kínlódnak. Holott nagyon sok ember számára az egyszerűbb verziók is bőségesen elég szolgáltatást és lehetőséget adnak. Arról nem beszélve, hogy amikor szükségessé válik egy komoly, teljes funkcionalitást adó verzió, mert már egy hatalmas stúdió közepén ücsörgünk, nagy zenészek vagyunk és nagy produkciókban spekulálunk, akkor egy egyszerű upgrade-del fel lehet rüsztölni a meglevő szerényebb verziónkat is. Amikor az ember nekiáll zeneszerkesztéssel, stúdiózással foglalkozni, akkor egy Cubase Elements 6 szerintem tökéletesen elég az induláshoz.
   A Cubase evolúciója során azt is megfigyelhettük, hogy miközben a "fullos" verziók egyre kifinomultabbak, sokoldalúbbak lettek, közben a kisebb testvérek is egyre jobban felzárkóztak. Ma például az Artist majdnem mindent tud, egész kevés a különbség a teljes változathoz képest. Igaz, kicsit árban is közeledett hozzá. Az Elements tulajdonságait tanulmányozva is elmondhatjuk, hogy igen sok fontos dolgot átemeltek a nagyobb verziókból. Ez azért is szerencsés, mert ha például egy zenész bedolgozik otthon egy Cubase vagy Nuendo alapú stúdióba, akkor a legfontosabb műveleteket kényelmesen és hatékonyan elvégezheti a házi stúdiójában is, egy olcsó szoftver segítségével. Fontosnak tartom, hogy bekerült a PitchCorrect, hogy egyszerű kottaszerkesztésre is mód van már, és hogy kapunk egy HalionSonic SE hangforrást is, ami erősíti a kompakt zeneszerkesztő szoftver használhatóságát. Aki most töri a fejét valamiféle stúdiószoftver megvásárlásán, mindenképpen nézze át a fent belinkelt összehasonlító táblicát!

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr512927360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djuice 2011.05.25. 20:30:18

Márminthogy a HalionSonic SE az Elementshez jár? Nekem van még anno egy Emu Xboardhoz járt Cubase LE, de amennyire hívatalos és nem tört verzió, olyannyira instabil volt egy próbaként felrakott fullos crack verzsönhöz képest! :DDD Még jó hogy hardverkulcsot nem akartak hozzákötni!
Amúgy a legnagyobb bajom vele, hogy (mint már erről írtam is) más programokhoz képest lehetetlen normálisan feltelepíteni úgy hogy a kezdetben még elinduló ASIO driver ne f...ssa szanaszét magát az 5. indítás után és egy A4A driverhez képest is eleve nagyobb latencyje is miért nő meg ugrásszerűen ekkor már a játszhatatlan kategóriába és egyben miért fagyasztja le a vadonatújonnan szűz vinyóra telepített XP-met, amin sem net sem más cucc nem fut csak ez, meg egy Soundforge és egy Samplitude (utóbbi ragyogóan megy!)???
Mellesleg az új verziókban már lesz SF-szintű audio editor rész is?

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.05.26. 10:49:52

@djuice:
"Márminthogy a HalionSonic SE az Elementshez jár?" Igen, a belinkelt feature listából jól látszanak az alapfelszereltségek.

Cubase LE ASIO driver: soha nem találkoztunk ezzel a jelenséggel, pedig "pár" EMU cuccot telepítettünk, és rengetegen használják.

Sound Forge szintű editálás: én kb. 10 éve használtam utoljára "beugró" editorként a Cubase-ben a SoundForge-ot. Azóta mindent meg tudok a Cubase-n belül csinálni. Ha pedig nem sok sávos anyagokon dolgozom, hanem sztereó anyagok vágása, variálása, kozmetikázása, stb. a cél, akkor WaveLabot használok. Amúgy szeretem a SondForge-ot, csak mióta beSonyult, azóta komplikáltabb a forgalmazása, nálunk meg ugye az is szempont.
A lényeg: a Cubase-ben minden menet közben szükséges lépést meg lehet csinálni a saját belső audio editorral gyorsan és kényelmesen a sávokon.

djuice 2011.05.26. 22:05:58

Bocs, nem Emu cuccot telepítettem, hanem az Xboardhoz járó Cubase LE-et! Ezután dobtam föl kísérletként egy crack Cubaset és az hiba nélkül ment. Sokan (lehet hívatalból) máig azt mondják, a tört verziók megbízhatatlanok. Ez talán régen így volt, de mikor asszem az SX idején lehardverkulcsozott és feltörhetetlennek titulált Cubaset felnyomták, cikkezve a teljesítményt jócskán visszavető biztonsági modulok működéséről, lehetett látni hogy sok otthoni sufni cracker informatikailag előrébb jár a nagy fizetett mérnököktől...
Nem a lopott cuccokat akarom ezzel előtérbe helyezni, hisz én is a megvásárolt verziókat használom amiből csak lehet, illetve free dolgokat mellettük, és azt is elhiszem hogy nálam régebbi motorosként jobban értetek a pc-konfighoz (amihez bevallom, nekem egy újratelepítés összes nyűgjével már valymi kevés szándékom van még a végén foglalkozni, netán hogy egy végzetesen módosított win beállítás után esetleg újból kezdjek mindent elölről...), de ismerős köreimben eddig mindenki csak szívott a Cubase-el. Így nem újongok már annyira az ílyen verziófrissítésekért sem, de a kíváncsiság megmaradt, hogy hátha netán egy tényleg működő rendszert tesznek le végre az asztalra. Ettől eltekintve tényleg csak érdeklődés számomról, mert azt kizártnak tekintem hogy pont a Cubase, az említett szoftokat kiváltaná és megbízhatóan all in one helyettesítené, de hát mindig bizakodik az ember... :)
Annak örülök ha más boldogul vele, de ahogy mondtam én nem csak egyedül, több ismerősöm véleménye alapján is csak szívtunk vele, ráadásul helyrehozhatatlanul! És más progi meg működik hogy ha használni akarom, de ez nem, és így nem is akartam sosem Cubase programozó szintjén éjszakákat a működésre bírással tölteni. Úgyhogy kíváncsi vagyok az új verziók hogy teszik dolgukat ezek után!

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.05.26. 23:13:14

@djuice:
Hidd el, nem a mundér becsületét akarom védeni, mert néha szidom én is a Steinberget, de azért hatalmas embertömegek dolgoznak eredményesen Cubase-zel. Ha valaki megrendel nálunk egy Cubase-re optimalizált gépet, azon én garantálom, hogy hibák nélkül elő tud állítani n+1 db bármilyen szuperprodukciót, a többi siránkozás meg a tört cuccok dicsőítése pedig egyszerűen nem érdekel.
Munkamódszer szempontjából lehetnek olyan emberek, akik a Sonart, a Protoolst, a Logicot, vagy akármit preferálják inkább. Nincs ezzel semmi gond, szerencsére mindenki ki tudja választani a kínálatból a számára szimpatikus megoldásokat. De a kérdés korántsem úgy merül fel, hogy most akkor ez az új Cubase verzió végre használható lesz-e?
Van olyan ismerősöm, aki, ha találkozunk, mindig azzal kezdi, hogy milyen szar a Cubase! Rögtön visszakérdezek, hogy de akkor miért azzal kínlódsz még mindig? Ezután röpke fél órában kifejti, hogy erről meg arról a feature-ről, munkamódszerbeli okosságról, szolgáltatásról nem szeretne lemondani azzal, hogy áttér egy másik progira. Jót mosolygok, aztán minden megy tovább.

Kampokez 2011.05.27. 21:23:26

Én sokáig Cubase LE-t használtam MIDI szerkesztésre, amivel nagyon elégedett voltam. Most Nuendo-t futtatok, de hiányzik belőle a Cubase-es logika. Itt a MIDI részére gondoltam. Amivel az LE verzióval bajom volt, az a hosszabb wav file-ok beimportálása. Vagy ott rögzítettem, akkor olvasta, de ha máshonnan akartam egy hosszabb file-t behúzni, azt már nem engedte. Gondolom ezért is LE..
A nagyobb verziókat nem ismerem, de állítom, ha valaki a MIDI részével dolgozik, akkor a Cubase-el biztosan nem lesz gondja. Ez az én szubjektív véleményem.

djuice 2011.05.29. 23:04:03

@Kampokez:
Nekem mindig a midi és VSTi pluginekkel volt gondom még gyötörtem vele magam. Sajnos a Tom által egyszer elhintett Cubase-Win hangolás annyira meghaladja erőm, szakértelmem, nyelvtudásom és a felkutatásához szükséges, de nem rendelkezésre álló időmennyiséget, hogy azért is használok mást.
Csak egy példa: szeretem nagyon a Samplitudeot, de nagyon hiányoznak belőle SoundForgeos funkcionalitások. Anno még a cubasezel szenvedtem és 10%-ig beleástam magam, ott is sok ötletesség megmutatkozott, ami időnként vissza-vissza vonz hogy hátha azóta mégtöbb mindent csináltak meg benne. Azonban főleg hogy az ASIO szabvánnyal egyfajta nyitott platformot kívántak adni millió hangkártya fajtához az ember elvárná hogy tisztességesen működjön! (pl. arról már nem is szólnék amit az Absoluteosok hangoztatnak, hogy midiben és timingban elvérzik mert ezt senki nem tudja bizonyítani, de azért a félsz benne él mindenkiben...)
Ugyanakkor felettébb érdekes számomra, hogy más cégek termékei melyek hasonlóan használják az ASIO rutint azok miért működnek normálisan a gépemen??? Esküszöm az új laptopomat MidiTomnál fogom venni az ő "szpesöl" supportjával! :)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.05.29. 23:37:36

@djuice:
Többször elmondtam már, hogy a Windows sohasem volt az audio szoftverek barátja. Viszont van annyira rugalmas, hogy formázható. Egy szoftvergyártó eldöntheti, hogy melyik irányba fejleszt:
1. Legyen a szoftver bármire tweak nélkül felrakható, de akkor a gép kapacitásának csak a töredékét lehet kihasználni.
2. "Feszítsük kicsit meg" a lötyögő Windowst, állítsuk be, amit be lehet az audio progi alá. Ezzel többszörösére nő a pontos időzítéssel használható gép kapacitás. Viszont nem pancsolhatjuk össze a Windowst, mint Pistike suli után, meg tudatosabban kell kezelni az egész cuccot.
A Steinberg az utóbbit ajánlja, tehát inkább a munkagép kategóriába kerül a tuningok után a PC. Viszont lehet vele dolgozni, és aki tényleg melóra használja, vagy komolyan hobbizik otthon, az ezt méltányolni is fogja.
A DAW szoftverek nagyjából azokat az optimumokat szeretik, mint a Cubase is, de vanank érzékenyebb és kevésbé érzékeny megoldások is, a két fenti példa nyilván sarkított.
Az Absolute fórumon régebben hangzottak el a Cubase időzítésével kapcsolatos flamek. Elvégeztem korábban én is pár méricskélést. A lényeg az volt, hogy nagyon nagy sávszámokig a midi és az audio timing is tökéletes volt, azután felléphettek enyhe csúszások. Viszont akkoriban sokkal fapadosabb konfigokon nézegethettem csak.
Ami a laptopos megfejtéseket illeti, még most se nagyon lelkesedem értük, de ha valaki ragaszkodik hozzá, például a nagyfokú mobilitás miatt, ám legyen. Az itt leírtakhoz képest nem sok minden változott az elmúlt majdnem egy évben:
bitzenede.blog.hu/2010/07/01/laptop_mjuzik

djuice 2011.05.30. 22:20:13

@MidiTom:
Köszönöm a választ és nyilván igazad van, csak én meg mint (tudatlan) végfelhasználó nagyon unom már hogy a winfost babusgassam és lessem minden kényét kedvét, erre egyre kevesebb erőm, energiám és kapacitásom van. Nyilván erre az a válasz hogy nyeletlen baltával ne menjünk fát vágni, hanem kérjünk fel egy szakavatott favágót vagy fakereskedőt, hogy szemléltessem a dolgot... :)
Viszont ahogy a favágós hét törpés és egyéb névtelen hercegekről szóló mesecsodákban meg van írva, így itt is szerintem a tündérek módjára tüsténkedő telepítők és system beállító segédek pl. egy Cubasenél is megtehetnék mindezt, vagy legalábbis az ismert dolgok függvényében átvizsgálva a rendszert megmondhatnák hogy mit kéne jól beállítani nekem, mivel már nem win 3.0 van meg lassan 2012-t fogunk írni, úgyhogy a sok önmegvalósító és életstílusokhoz igazodó IT elképzelések akár a Microsoft részéről is ezt simán le kéne már tudni kezelni. Persze ez csak utópia, mint ahogy minap egy program egyik menüjében találtam egy érdekesnek tűnő funkciót, de a bővebb magyarázathoz már az online helpre küldött, aholis nagyjából az volt leírva teljes szakmaiság nélkül, hogy "jajj be szép a világ!"... :)))

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.05.30. 23:35:37

A sima windowson felül megkívánt tudás megszerzéséhez szükséges órák számát szorozd be az órabéreddel, majd add hozzá a mezei PC árához! Ha ez nagyon nagy szám lesz, akkor vegyél almásszámítógépet inkább! Bár mióta Intel platformos, meg vadállatokról van elnevezve az OS, azóta kezd a zenészek számára bonyolódni az élet ott is :)
Mindkét platformnak megvannak az előnyei. Ha kitanulod a Windowst, akkor állandóan hívogatnak a szomszédok installálni meg vírust irtani, ha Macet veszel, akkor pedig nem tudod élvezni a szomszédaid által kedvelt hülyeségeket a gépeden.
Zenélni viszont mindkét esetben frankón fogsz tudni :)

djuice 2011.05.31. 00:29:32

@MidiTom:
Nem, itt az a probléma, hogy anno időt nem kímélve, hobbiból, meg hogy milyen csodálatos jószág is az "ámítógép" szépen kitanultuk a w98-at, később nyelve párat az XP-t, de már látom magamon ahogy öregszem, hogy lassan 2-3 évente radikálisan átformált és újabb nyűgöket okozó oprendszerek vagy formátumok, stb. technológiák kiismeréséhez már a chipmagazin sem elegendő, meg mérlegelve az akkor beleölt órák eredményét (azon túl hogy nem esek hanyat ha wordben, excelben, htmlben is kell valamit alkotni, mint a mai fiatalok akik csak facebookot meg youtubeot ismernek informatikailag), szóval ennyi nem túl hamar ismét veszendőbe menő energiát beleölni dolgokba, nem a mai kor színvonalának megfelelő...
Én azt akarom, mint bármely jólfésült felhasználó, hogy piros rec gomb megnyom és minden megy gond nélkül, persze ez nagyfokú lustaság is, nem tagadom, de ki az a mazohista aki linuxos arcok módjára a kernelfordításokon edz a reggeli sportrovat olvasása mellett? Nekem ez már sok így tól a 30-on... :)
Az említett inteligens telepítő pedig kivitelezhető lenne. de hátha azt is megérjük, egyszer a Steinberg kiad egy dedikált PC-t vagy válogatott komponens listát, amiből mindenki összerakhatja ami stabil + egy saját zenei oprendszer mondjuk ASIO helyett... :)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.05.31. 01:15:12

@djuice:
Azt gondolom, hogy aki kicsit komolyabban foglalkozik soksávos anyagokkal, komponál, kottáz, stúdiózik, annak megéri kicsit elmélyedni a pécés háttérben. Vagy, van egy jó technikusa, ő pedig csak alkot éjjel és nappal. A zenei pécék világa speciális terület, senki se a kisujjából szopja a hozzávaló ismereteket.

A szoftvergyártók csak úgy tudnának olyan előtelepítő megoldást csinálni, ha szigorúan az általuk ajánlott szűz hardverre és friss op. rendszerre menne. Azonban mivel a HW komponensek havonta változhatnak, mást se csinálna egy hatalmas stáb, mint ezt követné. Aztán ha egy felhasználó az így előkészített gépen mondjuk nem tudna kínai PDF-eket olvasni, vagy rosszul futna rajta az NFS, akkor a fejlesztő céget ostromolná, hogy akkor most mi van... Megértem, hogy nem ugranak bele ebbe a témába, holott az elgondolásod logikus lenne alapjában.

djuice 2011.05.31. 11:51:34

@MidiTom:
Nem kifejezetten erre gondolok, hanem hogy pl tájékoztatna róla hogy ezek és ezek a felesleges alkalmazások vagy os szintű bugyborékok futnak, amire semmi szükség, Messenfer, mittom én még talán az explorert is ide vehetnénk, mint ahogy normális ablakozót is tudnak külön mások írni amitől nem dől be a dolog.

Megértem hogy írod ezt az elmélyedést a zenei optimalizálásban, mert te 20 éve speciál ezzel foglalkozol, tudatosan építve az ismereteid.
Ellenben halandó felhasználó mit tesz? Innen hall ezt, onnan olvas egy kis azt, próbálkozik, szív, elege lesz. Ez nem egy egzakt terület mint a fizika ahol ezer validált és bevált szakkönyv van, ráadásul láttam én is Cubase tutorialokat, de ott mindig az volt hogy milyen mosolygós a konferáló hölgyemény és hogy kell fogni az egeret.
Az optimalizációhoz meg szerintem minimum programozónak kell lenni, aki könyékig turkál értelmesen a registryben vagy a rendszerfelügyeleti eszközöknél.
Erre születni kell, a hozzám hasonló meg a gondolattól is viszolyog hogy talán 10 év alatt csak eljutunk odáig hogy stabilan elindul már a Cubaseünk, csak addig 800 új hardver speckóján, meg chipset, cpu adatlapján kéne még bitről bitre eligazodni. Lássuk be ez csak az elvetemülteknek megy. Ennyi erőforrásból inkább veszek egy dobot vagy egy gitárt és megtanulok azon muzsikálni, mert ugye ott még szó sem esett az alkotói tevékenységről, csak az említett winfos+pc babusgatásról! Erről beszéltem... :)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.05.31. 14:07:33

@djuice:
A Steinberg az oldalán jól leírja, hogy milyen környezetben kell futtatni a Cubaset. Aki ezeket betartja, azt már nagy megrázkódtatások nem érik.
Amit mi csinálunk, az az, hogy a magyar "pusztai" gyakorlatra ültettük át a dolgot, és a lehető legtöbbet hozzuk ki egy viszonylag olcsó gépből, a legstabilabb működést garantálva a gazdája számára. Igazából a legnehezebb dolog ebben az, hogy igen gyorsan változik minden, ezért a tegnapi bölcsesség mára féligazsággá, holnapra hülyeséggé válik, ha nem revidiáljuk a dolgokat naponta.
Azt szoktuk mondani, hogy 1-2 évre előre gondolkodva szoktuk a gépeket összehozni, nem a legfrissebb méregdrága hardverrel, és ezt még általában további 2-3 évig lehet eredményesen használni némi fejlesztgetések után (CPU, RAM, stb). Vannak notórius embereink, akik 7-8 éve ugyanazt a gépet nyomják megszállottan, nem lehet kirobbantani alóluk, de ez már egyfajta mazochizmus :)

djuice 2011.05.31. 17:25:43

@MidiTom:
Ami 7 éve bevált miért maceráljuk? Aki hobbizik annak jó is így, én sem szívesen nyomom a zsét félévente új technikai eszközökre. Más ha vki ebből él, annak van is forgótőkéje ilyesmire, de amúgy az Apple-ösök szoktak 4-5-6 éveket is ellenni stabilnak mondott zenegépükön.
"a tegnapi bölcsesség mára féligazság" találó megfogalmazás, igaz is sok mindenre! :)

djuice 2011.05.31. 17:30:00

Juteszembe, ha asztali gépet nézzünk és eltekintünk monitortól stb. 100-150 körül már akár jót is tudunk összerakni ha számosítjuk a dolgokat szerintem, de 200 alatt mindenképp meg kell állnia. Viszont ebben az árban vagy nagyon picit fölötte laptopok is vannak, ami azért régen messze nem így volt.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.06.01. 10:00:21

@djuice:
Igen, a tömeggyártás miatt a laptopok ára jelentősen közeledett a hasonló tudású asztali gépekhez. Csak a mi céljainkra ugyebár erősen szelektálni kell laptopilag, asztali gépet pedig olyant rakunk össze, amilyen a kedvünk szerint való és a amit a pénztárcánk megenged.

Silur 2011.07.30. 15:19:34

Üdv.
Most készülök belevágni a MIDI zenélésbe. már megvettem az álltalad ajánlott elements-et (ami ránézésre most is többet tud mint amire szükségem van :D ). Most 1 MIDI felszerelés után nézelődöm és 1 profi véleményére van szükségem...
Kinéztem a Korg NanoSeries2 modelljeit, épp elég annyira ami nekem kell viszont a nanokey 25 billentyűjét 1 kissé keveslem :S eredetileg zongorázom és kényelmetlen lenne ennyire kevés billentyűn játszanom. Szerintitek érdemes a nanopad2 és a nanokontol2 mellé 1 microkeyt vennem?

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.07.30. 18:31:42

@Silur:
Ezek a nanocuccok nagyon jó szolgálatot tesznek, ha az ember kicsi helyen kell, hogy elférjen, illetve gyakran kell költözködni, utazni.
Viszont ha te zongoráztál, akkor el tudom képzelni, hogy kicsit komolyabb futamokat, esetleg kétkezes játékot is szeretnél rögzíteni. Ilyenkor viszont egy 4-5-6 oktávos normál billentyűs keyboard jól jöhet. Vagy ha a hely tényleg nagyon behatárolt, ott van a KORG microStation, ami egy igen komoly játékszer! A jobb minőségű masterkeyboardok persze nem annyira olcsók. Azt kell alapvetően eldöntened, hogy a nanopad és a nanocontrol mellé kell-e egy kontroller funkciókkal jól felszerelt keyboard, mert ha nem, akkor egész olcsón tudsz venni használt szintiket, és összességében előbbre vagy. Ha érdekelnek ilyesmik, abban is tudunk segíteni.

Silur 2011.07.31. 14:45:18

@MidiTom:
Helyben nem vagyok híján és úgy gondoltam vagy vennék egy Controller+Drumpad+Keyboardot külön-külön (mint a nanoseries) vagy egy teljes sett-et ugyanezekkel a funkciókkal (Microstation, axiom 61). a baj hogy a 49-61 billentyűs sima pure keyboard árán vehetek 1 axiont :S

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.07.31. 22:46:43

@Silur:
hát azért az Axiom nem éppen olcsó cucc - bár jó. Egy fapados keyboardot vagy egy használt szintit harmadáron vehetsz.

djuice 2012.12.17. 12:37:01

Megállíthatatlan a fejlődés! Itt a Cubase iPad-re is!
www.steinberg.net/en/products/ios_apps/cubasis.html

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2012.12.19. 16:43:47

Ez azért még nem Cubase, hanem Cubasis :)
Eléggé a rémálom kategóriába sorolnám, ha ezzel kéne valami komoly projektet összehoznom.

djuice 2012.12.21. 14:16:46

Igen, lehet hogy csak hóbortos divatnak tűnhet még a tabletek zenei alkalmazása, de tudunk a történelemből példákat mikor a Földre is váltig állították hogy az márpedig lapos... (-:

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2012.12.23. 14:55:24

@djuice:
Szóval én ezzel úgy vagyok, hogy a Cubaset úgy képzelem el, hogy kipőakolok mindent egy hatalmas monitorra, vagy inkább kettő kisebbre, minden legyen előttem. Így is viszonylag kicsi kezelőfelületek (potik, sliderek gombok) lesznek, de egérrel kényelmesen kezelem őket, ugrálok a menük között, kipakolok egyszerre több VSTi-t, tehát kell a négyzetméter. Lehet ezt egy telefonról is menedzselni, csak minek? Nem az a kérdés, hogy a számolási teljesítményt bele lehet-e egy viszonylag kicsi tabletbe rakni, hanem az, hogy van-e értelme ilyenen dolgozni? Példaként egy autót hoznék fel. Ha kormánykerék helyett egy pici érintőképernyőről kéne irányítanom, soha nem vezetnék többet :)

djuice 2012.12.24. 12:57:16

Értem és teljesen igazad van ebben, mindig lehet pro és kontra érveket hozni pláne munkamódszerekre nézve. Ebben viszont szerintem az a kardinális jelentőségű, amit nagyon jól meglátott a Steinberg-Yamaha is, hogy mobilizálható a dolog így, még ha nem is 100%-ig fedi le egy általad vázolt Nuendo-Cubase studio lehetőségeit, másrészt nagy divat most a taperolás, ők sem szeretnének kimaradni, és mennyivel jobb lehet a felhasználónak is hogy nem egy ismeretlen tamagocsi nevű szoftvert kell ilyen célokra használni. Mindennek megvan/lesz a megfelelő helye...

djuice 2013.01.18. 13:47:06

Hardveresen is teljesedik a kép!
Ez így nagyon jó 40-ért, bár a minőség még kérdőjeles az első használatig! (oké, mihez képest!)
Nekem 2 dolog hiányzik róla, a mono kapcsoló és a digit I/O. Annyira a nagy felbontás szerintem felesleges ebben a kategóriában, ez csak hobbi kütyü, semmi komoly, de nyilván több lehet egy Behringer vagy Alesis hasonló árú "izéitől". A hobbistáknak komoly érv lehet egy SBlive ellen, ezért csak hadd jöjjön! (gondolom MidiTom lesz róla teszt itt ha kaptok belőle?)
süti beállítások módosítása