Lehullott egy Alma

Címkék: steve jobs

2011.10.06. 13:49

Steve Jobs 1955 - 2011



    Mindenki tudja rólam, hogy nem tartozom a nagy Apple rajongók közé, Jobs halála azonban mindenképpen főhajtásra késztet. Azok közé a nagy megfejtők közé tartozott, akik a XX. század második felében műszaki fejlesztéseikkel, találmányaikkal, látnoki képességeikkel hozzájárultak az emberiség valódi fejlődéséhez. Magyarán nem valamiféle kacat divathóborttá válása révén fejlesztette és tartotta fenn vállalatát, hanem hasznos és valódi igényeket kielégítő berendezéseket, megoldásokat, technológiákat alkotott. Jobs nagyon jó fej volt, és ami számomra különösen imponáló, az az, hogy az alapvetően műszaki szakember és társai képesek voltak az elmúlt évtizedek gazdasági és politikai viharai közepette folyamatosan megújítani és eredményesen szerepeltetni az Apple-t a piacon. Egész élettörténete nagyon kalandos volt, biztos vagyok benne, hogy meg fogják írni, és az is biztos, hogy bestseller lesz.
     Viszont van egy furcsa érzésem. Pár év, vagy évtized múlva ha szóba fog kerülni a neve, az emberek majd azon gondolkoznak, hogy egy ilyen zseni, aki feltehetően még ezer hatalmas ötletet hordozott a fejében, vajon miért halt meg ilyen fiatalon? Hiszen Amerikában  egy 56 éves embert senki sem tart öregnek. Aztán meglesz a válasz is: - ja, akkoriban még nem tudták gyógyítani a rákot! Bizony, itt van előttünk a Föld egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb üzletembere. De hiába. Az egész világon csökkentik az egészségügyre és a kutatásokra fordított kiadásokat. Megrázkódunk, amikor egy rokonunk, barátunk, ismerősünk megy el gyógyíthatatlan betegségben. De lám, Jobs példája is azt jelzi, hogy számos betegségre még a leggazdagabbak számára sincs terápia. Fel vagy háborodva, hogy a világon sok baromságra mekkora erőforrásokat pancsolnak el, míg az egészségügyi és tudományos kutatásokra, környezetvédelmi és humanitárius célokra egyre kevesebb pénz jut? Igen, igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy így ez az egész nem működőképes, gondolkodni kell valamiféle működő modellen.
     Jobs a GONDOLKODÓ emberek közé tartozott, kár, hogy nem érhette meg a békés, nyugodt öregkort. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr303282504

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stro-B · http://www.stro-b.com 2011.10.06. 14:21:01

Tamás, köszönöm ezt a posztot minden almás nevében!

Prophecy · http://www.grapeski.com/ 2011.10.06. 18:39:02

Csatlakozom Stro-B kollega hozzaszolasahoz. RIP

djuice 2011.10.10. 13:39:13

"Magyarán nem valamiféle kacat divathóborttá válása révén fejlesztette és tartotta fenn vállalatát, hanem hasznos és valódi igényeket kielégítő berendezéseket, megoldásokat, technológiákat alkotott."
Bocs, pont az iPod volt ami kacat, divathóbort mivoltából emelte ki az Applet a sárból és az iPod, majd utána az iPhone és most az iPad tényleg szó szerint divathóbort! Elég megnézni hogy a konvencionális értékrendű dolgokkal szemben, itt (ugye úgy mondják: stílusosan) egy i-"kütyü" megjelenítőjén díszeleg az emlékképe sok cikk hasábján Jobsnak és ez is hatalmas és tudatos reklám! Talán annyival különbözik az Apple másoktól, hogy remek marketing maszlagot tud a termékei köré fonni, amire a fogyasztói társadalommá legkorábban kinőtt amerikaiak harapnak, mint nyúl a répára, mert a varázsszó az Applenél az életérzés, a világ meg ugye majmolja a nyugatot. Persze igaz, hogy a termékek jelen esetben vagy inkább a kezdetben elég magas technológiai szintet képviseltek, azért a mai újdonságok közt elég gyakran hallani a bugos, stb. dolgokról. (pl. iPhone 4 és a térerő probléma)
Jellemzően amúgy sokakat meglep majd, de nem Jobs volt az ilyen "világot megváltó" kütyük kiötlője, nagyon sok fejlesztő, tervező és designer dolgozik millió terven a cégnél, amikből a megvalósult piacra kerülő termék mindösszesen az iPod vagy iPad stb, de ez másütt is így megy, csak kár emiatt egy embert isteníteni. Jobs inkább egy agilis manager volt már a cégnél, nem termék konstruktőr. A kvalitásai ezen túl persze elismerést is igényelnek, talán nem véletlen, hogy a hasonlóan ügyes ellen, Gates is méltatta. Kissé azonban amolyan nyugati legendák ezek, mivel szerintem fogalma sincs senkinek, hogy akár a koreaiaknál, vagy kínaiaknál több ilyen Steve Jobs kaliberű mai ember is említhető az adott nációk ismert kitartása és szorgalmas jelleme miatt, nem kevésbé az ebből eredő fejlődési ritmusuk által, csak a "Shung Shing Mao" tipusú neveknek ott nincs ekkora hangzatossága.
De említhetnénk akár a Sony céget, és Morita Akio mérnököt mint alapítóját, aki csapatával egy a sok hasonló innovátor közt, a világháború romjaiból építette fel a mai japánt és alkotta meg a Walkmant, Discmant stb.
Szóval szerintem Jobséknak pusztán csak szerencséjük volt a piacon, sok ötletes "találmány" marad örökre ismeretlen ami nem valósulhatott meg, nem terjedhetett el más, azóta talán a "redőnyt is leeresztett" cégek tervezőasztaláról és biztos vagyok benne, ha nem az Apple, de a Samsung stb. előbb utóbb biztos kitalálta volna ugyanúgy az iPadet stb, mindössze idők kérdése lett volna. Azon ban hogy a francia mondja, c'est la vie!

Janca Ákos 2011.10.10. 16:06:55

Köszönöm és is a megemlékezést! Mi, zenével foglalkozó vagy csak zeneszerető emberek, sokat köszönhetünk Steve Jobsnak és a cégének. Sőt, a találmányaik az élet nagyon sok más területére is valamilyen módon jó hatással vannak. Ilyen szemszögből nem túlzás azt mondani, hogy "jobbá tették a világot".

(U.I. Itt nem volna illendő vitatkozni, ezért magamban tartom, amit az előző hozzászólásra még szerettem volna válaszolni...)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.10.10. 16:59:03

@djuice:
Nem egészen értem az okfejtésedet.
Szerintem Jobs azok közé az arcok közé tartozott, mint Gates, Morita Akio, Ray Kurzweil, David Rossum, Charles Simonyi, meg sorolhatnám. Számomra ezek az emberek azért érdekesek, mert ugyan különböző mértékben és szinteken, de mindig messzebb láttak az emberek többségénél. Másrészt az álmaikat képesek voltak nagyban megvalósítani, és sokáig vezető pozícióban maradni. Tanult műszaki szakemberek jó közgazdasági érzékkel. Bármelyik fiatal számára inkább lehetnek példaképek, mint mondjuk a politikusok.
Azt gondolom, hogy manapság, amikor nagy cégek tulajdonképpen arctalan igazgatótanácsot jelentenek, a felső vezetés (a dolgozókról nem is beszélve) igény szerint és gyorsan cserélődik, az emberekben megnő az igény az ilyen emblematikus arcok iránt.
Aztán hogy az iPod meg a többi általad felsorolt cucc mennyire tartozik a kacat kategóriába, azon persze el lehet meditálni. Ám ha ezen a szálon tudták a céget a versenyben ismét jó pozícióba húzni, akkor azt kell mondjam, nincs ebben semmi kivetni való, normál piacgazdasági folyamat, amit jól menedzseltek.
Mondom ezt én, aki, mint említettem, nem vagyok egy Apple fan :)

djuice 2011.10.12. 22:24:35

@MidiTom:
Mondjuk ez szerintem is már durva, de mutatok még egy ellenvéleményt az Appleről másként gondolkodók táborából.
tinyurl.hu/LnnC/

Egyébként ma teljesen véletlenül pont egy egyetemi közgáz előadás záróakkordjaként felolvasták Jobs Stanfordon korábban tartott beszédét a benne foglalt élettörténet, mint siker záloga okán, melyből lejött hogy alapvetően sok jót akart ő alkotni (s korábban adott is értékes dolgokat a világnak), csak az utóbbi évek agresszív médiaszereplései inkább az Apple termékek iránti bálványimádat tárgykörét alapozták meg általa. Én Bill Gates méltó párjának tekintem, aki szintén megosztó személyiség a világ közvéleménye előtt.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.10.13. 11:09:22

@djuice:
A Richard Stallman nyilatkozatra annyit mondok röviden, hogy meg kéne nézetnie magát egy jó doktorral.
Az ilyen fajta dumák legalább annyira károsak, mint amennyire ő a MS és az Apple piaci ténykedését károsnak tartja.
Nem mintha én el lennék ragadtatva a globalizmustól és a monopol helyzetű multi cégektől, de az előállt helyzet miatt valószínűleg nem Jobs és Gates a felelős.

djuice 2011.10.13. 19:44:33

@MidiTom:
Én is meglepődtem a fickó nyilatkozatán, valószínűleg saját magának ártott leginkább vele, mert azért felekezeti hovatartozás nélkül sem viccelődünk ilyesmivel, nem hogy komolyan is gondolja. Az egészből csak az a tanulság, adott szinten már mindenkivel elszállhat a ló, és hogy említed a monopolizmust, Gatesszel együtt sok téglát leraktak ők más piaci szereplővel együtt...
Aki megtalálja az iPod-féle dolgokban az örömét velük örül, aki nem azok az antimonopolisták.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.10.19. 23:27:56

Aki nem látta volna még, annak feltétlenül ajánlom a Stanfordon tartott avatási beszédét:
youtu.be/U2qchaUVsZY
süti beállítások módosítása