Midicipő

Címkék: kontroller casio cipő midi

2012.09.23. 23:01

Midicipo_k.jpg    Aki járt már nálunk, az tudja, hogy a cégnél tonnaszámra vannak régi zenei elektronikai folyóiratok. Ezek még abból a "preinternetikus" korszakból származnak, amikor fizetésem nagy része osztrák újságosoknál maradt. Bár mostanság a régi cuccokról is rengeteg mindent meg lehet találni a neten, azért elég gyakran turkálok a régi lapokban valamiféle információ után. Ilyenkor kivétel nélkül minden alkalommal beleakadok valamilyen gyöngyszembe, ezeket gyakran felrakom a Syncopa Facebook oldalra, ahol aztán analizálgatja a zenész népség a csemegéket.  
     Most igazán érdekes hirdetésre bukkantam a Musik Spezial 1986-os karácsonyi számában. A képen a jóképű billentyűs fickó egy midis cipőben nyomul. A képet nagyobb méretben itt lehet megnézni. Úgy tűnik, mintha a cipőből menne egy madzag a Casio AZ-1 nyeles billentyűbe. Ez azonban egyértelműen marhaság, mert az AZ-1-en csak midi kimenet van. Tehát vagy elfogadjuk, hogy a fotó kedvéért összekeccsöltek valamit a marketingesek, vagy pedig a padlón két kábel fut, az egyik a cipőből, a másik a keyboardból.
    Igazából erről a Puma futócipőről annyit lehet tudni, hogy elemmel táplált lépésérzékelő áramkör volt a jobb cipőben, a bal párjában ugyanott zárható tárolórekesz volt kulcsok, iratok számára. A csatlakozót egy Apple gépbe lehetett bedugni. Nem igazán értem a sztorit. Kocogni nyilván nem vittek akkoriban (1986) hálózati táplálású számítógépet monitorostul, futópadra pedig ugyan minek kellene egy ilyen cipőbe épített jószág? Mindegy, valahogyan aztán midifikálták ezt a cipellőt. Ha belegondolunk, nem is hülyeség, hiszen például lehet mindenféle kontroller funkciókat hozzárendelni, például a nyakba akasztható keyboardokon játszó billentyűsök pedál helyett használhatják, meg jópofa effektek előállítása is lehetséges némi topogás árán, ha elég vidám a billentyűs.
      A midi hőskorában még sok mindenből készítettek jeladót, aztán lecsengett az ötletelések ideje. A midis cipőt is elnyelte a múlt homálya. Igaz, hogy időről időre lelkes barkácsolók előállnak valami hasonlóval, mint például ezen a videón is látható. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr394798445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djuice 2012.09.24. 20:35:21

Ettől nagyobb őrültség már csak a pár éve debütált Humanthesizer volt, amiről azóta sem hallottunk, viszont rendkívül impozáns látványt nyújtott a csini bikinis lányokkal! :DDD

www.youtube.com/watch?v=f06aZ0yoJv8

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2012.09.24. 22:22:14

@djuice:
Á, szerintem a csávó csak jó okot keresett arra, hogy maszatos lányokat tapogasson! :D
süti beállítások módosítása