Panorama_P4_Cubase.jpg     Az egyik korábbi bejegyzésben örömmel számoltam be a Nektartech Panorama P4 kontrolleréről, melyet abban az írásban dedikáltan Reason kontrollernek neveztem. Megemlítettem persze, hogy a a P4 egyik üzemmódja lehetővé teszi a szokásos kontroller kiosztást is, vagyis mindenféle vezérelhető szoftverhez. legyen az standalone vagy plugin, jól használható. Közben a Nektartech két nagy lépést is tett. Először is, kijött a P6, a nagy tesó. Lényegében azonos a P4-gyel, azonban ez már 61 billentyűs. Indokolt volt a fejlesztés, mert ugyan a házi stúdiókban nagyon elterjedten használják a 49 billentyűs modelleket, sokszor Nektar_Panorama_P1.jpgjól jön az öt oktávos, vagy nagyobb klaviatúra. Sőt, kijött a P1 is, ami egy billentyűzet nélküli verzió. Innentől kezdve az is odapakolhatja a setupjába a nagy tudású kontrollert, aki nem szeretné a meglevő billentyűjét lecserélni, vagy egyszerűen nem fér el a stúdióban a billentyűs modell. 
      A másik nagy dobás a Cubase teljes integrációja volt. Említettem, hogy az eredeti verzióhoz is le lehetett tölteni a kontroller hozzárendelési mapeket, így be lehetett fogni a Cubase vezérlésére, de itt most az történt, hogy egy firmware frissítést követően megkapjuk ugyanazt a teljes együttműködést, mint amit a Reason esetében tapasztalhattunk, és ami ott ugye annyira szimpatikus volt.
      A Panorama tulajdonosok egyelőre beta teszterként jelentkezhetnek a hozzávalók letöltésére, de az upgrade ingyenes. A dolog beta mivolta számomra két dologban nyilvánult meg. Először abban, hogy kissé macerás a telepítés. Kapunk ugyan egy nagyon részletes útmutatót, azt követve szépen felmegy minden oda és úgy, ahova és ahogyan kell, de gondolom, a végleges publikus verzióhoz lesz egy szokásosan működő installációs varázsló, aztán le fog egyszerűsödni ez is. A másik dolog, hogy azért találtam még kisebb bugokat a használat során, de manapság fejlesztő cégek gyakran adnak ki ennél bőven bugosabb szoftvereket is. Nagy hibákat nem találtam, inkább néhány elvarrandó szál, finomítandó dolog van még. Ismerve a Nektartech fejlesztőit, valószínűleg gyorsan jönnek majd a javított verziók is.
      Magáról a működésről nem is akarok túl sokat írni. Minden a helyére pottyan, szép, kényelmes, áttekinthető és logikus. Számomra nagyon kézről esik ez a fajta workflow. Már a transzport funkciók távvezérlése is sokat jelent. Ugrálhatunk azonban a sávok között is, és ha instrument sávjaink vannak, akkor automatikusan bejönnek a szoftver hangszerekhez rendelt kezelőfelületek is. Váltogathatjuk a hangszerek presetjeit, belecsavargathatunk a kezelőszervekbe. Számomra egyébként a külső kontrollerekben ez az egyik legvonzóbb tulajdonság. A hagyományos szintiken az ember egy bizonyos realtime potit vagy enkódert ugyanolyan természetességgel tekerget, húzkod, mint ahogyan billentyűzik. A dolog teljesen a játékmód, a zenei kifejezőkészség részét képezi. Nektar_P4_Cubase_EQ.jpgEhhez képest egy grafikus felületen egérrel motoszkálni - finoman szólva is nem ugyanaz az érzés. A Panorama esetében pedig most az történik, hogy a Cubase keretrendszerünk alá pakolt projektünk valamennyi elemét frankón kezelhetjük a billentyűzetről, még csak fel sem kell pillantanunk túl sokszor az LCD képernyőről. Olyan ez, mintha egy Cubase alapú "vas" workstationnel dolgoznánk. Apropó, van még egy nagyon okos "Display" gombunk is. Ennek nyomkodásával a számítógép monitorán válthatunk nézeteket, pl. az adott szoftszintit előtérbe hozzuk, vagy eltüntetjük. A "Mixer" üzemmóról nem is beszéltem, a Cubase esetében magától értetődő. Itt vesszük jó hasznát a motorfadernek.
     Összefoglalva azt lehet mondani, hogy a Nektar Panorama P4 Cubase környezetben is nagyon profi, kényelmessé és élvezetessé teszi a munkánkat. A tesztelést a Cubase 7.02 verzióval végeztem, de fontos megemlíteni, hogy a készülék Nuendo alatt is ugyanúgy használható. A Panorama P4-ről további infók magyarul itt találhatók.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr835202410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása