E-MU 1212m PCIe

Címkék: teszt e mu 1212m pcie cubase le4

2010.02.13. 14:34

    Amint már említettem, minél gyorsabban szerettem volna beizzítani az új 1212m PCIe - t. Ehhez először a zenei tesztgép kissé zilált állapotát kellett megszüntetni, meg a legsürgősebb határidős munkákat letudni.

    Tegnap sikerült beszerelni a gépbe a kártyát. Amint kibontja az ember a dobozt, mindjárt előtűnik egy újdonság: az alapkártyát egy hűtő és/vagy árnyékoló lemez burkolattal látták el. Üzem közben ennek oldalán diszkréten világít egy  kék E-MU felirat, nehogy a szétszedett gépben turkáló embereknek kétségeik legyenek a hangkeltést illetően...

    Az installáció XP - re kissé nyögvenyelősen ment, W7 - en gyorsan és simán, eltekintve attól, hogy kétszer kompatibilitás után vágyott a feltelepítés alatt álló driver. Ezen túljuttatva nem volt gond. Első körben úgy tűnik, hogy a kártya audio konstrukcióját alapvetően meghagyták, viszont a PCIe illesztés miatt az alaplap felőli interfészt természetesen át kellett dolgozni. A méricskélések szerint latency szempontjából ugyanazt nyújtja a kártya, mint elődje. CPU terhelés tekintetében viszont mintha kevésbé terhelné a gépet. De ezt nem tudom számszerűsíteni, csak a szokásos Cubase alkalmazások futtatása alapján van ez az érzésem.

    Miért is siettem ennyire a teszttel? Nos, az új alaplapokon a hagyományos PCI slotok egyre inkább eltünedeznek, de ha megvannak, gyakran akkor sincs sok köszönet bennük. A dolog részletezésére most nem térek ki, de az igazán megnyugtató dolog az, hogy ha az új PCI Express slotokat tudjuk már használni. A profi hangkártyák gyártói elég lassan állnak át erre az új felületre. Ezért is üdvözöljük az E-MU - t, hogy az olcsó, de már profinak nevezhető kártyák piacán megjelent a 1212m  és a 1616m.  Várható, hogy a legkisebb 0404 -es PCI modellnek is hamarosan meglesz a PCIe változata.

    A kártyához most is gazdag körítést kapunk szoftverekből, ami azért is méltányolandó, mert a tisztességre törekvő zeneszerkesztő emberek mindjárt egy teljesen jól használható legális szoftver pakkot kapnak. Kiemelem ezek közül a Cubase LE4 - et, ami nem csak azért nagy előrelépés a korábbi LE verzióhoz, mert jobb, hanem azért is, mert erről már lehet upgradelni a "nagy" Cubase programokra is, sőt, időnként nagyon kedvező upgrade lehetőségeket szokott kitalálni a Steinberg.

    Az új kártya tehát teljesen rendben van, mindenkinek tudjuk ajánlani. Az ára 47.000 Ft bruttó, tehát drágább, mint a PCI verzió, de ha figyelembe vesszük, hogy mindjárt egy Cubase LE4 is van a csomagban, akkor már nincs is több kérdés.

    Ha valakinek kérdése lenne a vásárlással, kompatibilitással kapcsolatban az írhat ide is, vagy a Syncopa fórumba.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr531754789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása