Hétrétország neve mesebelinek hangzik. Pedig létező dologról van szó. Az Őrség erdős domboldalai, patakvölgyei, tavacskái és ligetei között évente egyszer testet ölt ez a különleges ország, ahol a legfőbb érték a kultúra, és folyamatos párbeszéd zajlik a művészek, illetve a közönség között. Aki az Őrségben kóborol, az különösebben nem is lepődne meg, ha a mesebeli táj időnként varázsütésre átalakulna. Az átalakulás mögött azonban természetesen emberek állnak. Művészek, akik itt élnek, vagy idejönnek fellépni, illetve olyan emberek, akik ezt az egész folyamatot irányítják. Tulajdonképpen az itteni őslakosok is művészek, hiszen az Őrségben mindig is nagyon nehéz volt az élet, igazi művészet megélni és megvívni a mindennapi küzdelmeket. A Hétrétország a "Porták és szerek fesztiválja", a látogatók tehát betekintést nyerhetnek az őrségi emberek egykori és mai világába is. A vendég persze idillikus állapotokat talál, mert a gondos házigazdák valóban arra törekednek, hogy a pár napra ideérkezők felüdüljenek a nyugalmat és békességet árasztó környezetben.
    Hétrétországban az egy négyzetméterre eső kultúra mennyisége extrém magas. Érdekes megfigyelni, hogy az itt bemutatott művek - legyenek azok színházi produkciók, zeneművek, vagy képzőművészeti alkotások - egy kicsit átalakulnak. Ezen persze az ország mesebeli jellegét ismerve nem lehet csodálkozni. Az átalakulás jótékony hatással van a szerzőkre, az előadókra, és természetesen a közönségre is. Itt minden egy kicsit másként működik, mint "odakint", és ez jó. Sajátos szellemisége van az egésznek, ami alapvetően megkülönbözteti egy csomó hasonló rendezvénytől, fesztiváltól.
    A fentiek alapján nehogy azt gondoljátok, hogy ez egy ilyen "elvont", és pihentagyúak meg nem evilágra  való széplelkek számára kiagyalt rendezvény! Pont az benne a pláne, hogy mindenki találhat itt a kedvére való programokat, jól érezheti magát, és felfedezheti azt a bizonyos extra adalékot, amit Hétrétország hozzátesz a különféle műsorokhoz, programokhoz, kiállításokhoz.
    Mint említettem, a Hétrétországgá alakulás nem varázslat, hanem emberek munkája révén következik be. Egy lelkes kis csapat dolgozik egész évben azon, hogy a Hététország és a másik fantasztikus fesztivál, a pünkösdkor szokásos Virágzás Napjai minden évben megvalósulhasson. Az ő munkájukba már jó régóta betekintésem van, hiszen a kezdetek óta próbáljuk segíteni a műszaki háttér megvalósításában a csapatot. Tudjuk, hogy időnként nem éppen könnyű körülmények között dolgoznak. Ám legalább elmondhatják, hogy a munkájuknak kétségtelenül értelme van. 
    A stáb vezetője és a rendezvények szellemi atyja Sülyi Péter. Már javában folytak az idei Hétrétország előkészületei, amikor Péterrel egy kis beszélgetésre félrehúzódtunk a Zala partra. Ez nem biztos, hogy jó döntés volt, mert a felvételbe belehallatszik az esőzésektől jól megduzzadt folyócska csobogása meg egy közeli fűnyíró is, de legalább nem zavartuk az épületben folyó munkát, és kaptok egy kis őrségi previewt :)  

    Ha már őrségi preview, akkor nézzétek meg ezt a kis trailert, ami tavaly készült:

    Itt pedig a Sülyi Péterrel készített beszélgetés első része: 

   A továbbiakban az aktuális műsorból csemegéz néhányat Péter:

 

Majd a rádiózásról és a dalszövegekről faggatom: 

 

Péter most ünnepli 60. születésnapját. Isten éltesse sokáig, őrizze meg fiatalokat megszégyenítő munkabírását, és alkosson még sok jó dolgot valamennyiünk örömére!

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr662208502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.08.14. 14:12:59

A Sülyi Péterrel folytatott beszélgetés első részében emlegetett Betlen János interjú már megtekinthető a királyi tévé honlapján:
videotar.mtv.hu/Videok/2010/08/08/17/Hetretorszag__szerek_es_portak_fesztivalja_az_Orsegben.aspx
süti beállítások módosítása