Powercoretalanítás

Címkék: tc electronic dsp native powercore

2011.01.19. 16:26

    Furcsa dolgokat produkál időnként a zenei elektronikai piac. Amikor az imént a kollégáimnak hangosan felolvastam a TC Electronic hivatalos értesítését a Powercore termékcsalád megszüntetéséről, Besenyő Pista bácsi és Margit magvas beszélgetései jutottak eszünkbe. Azok is nélkülözik az értelmet, de legalább mulatságosak.
    A TC Electronic bejelentését viszont cseppet sem tartom mulatságosnak. Hogy mennyire értelmes, azt nyilván ők tudják, hiszen nyilván ők nyomkodták addig a számológépeiket, amíg erre a döntésre nem jutottak. A Powercore platform egyaránt népszerű volt a kisebb és a komolyabb stúdiókban. Nyilvánvaló, hogy az első termékek még akkoriban születtek, amikor a számítógépek processzálási teljesítménye még csak töredéke volt a maiakénak. Azonban a koncepció messze túlmutatott a "segítsünk a béna CPU-kon!" elven. A TC a saját diszkrét eszközein nagyon szépen kicsiszolt effektezési és DSP hasznosítási technológiákat rakott eleinte a PC-be, illetve később mellé, amikor megjelentek a külső modellek. Nem kellett azon reszketniük, hogy a megkívánt munkaalgoritmus nem akad-e össze a Windows frissítéssel vagy Pistike felugró MSN ablakaival, koncentrálhattak csak a lényegre és a hatékonyságra.
     Általános trend ma már, hogy a korábban csakis hardveres segítséggel megoldható jelfeldolgozási procedúrákat szépen bevágják native (a számítógép procersszora által számolgatott) szoftverekbe. Ki hitte volna például korábban, hogy valaha a Pro Tools native formában is elérhető lesz? Mégis, én például azt vártam, hogy a TC ráerősít a Powercore platformra, és még izmosabb DSP-kkel, még zseniálisabb pluginekkel jön ki nemsokára. Tavalyi pletykákból még azt gondoltam, hogy a gyár berkeiben is ez a cél. Korántsem temette még el mindenki a DSP-s rendszereket, gondoljunk csak a Sonic Core újdonságaira, vagy a továbbra is nyomuló UAD-ra. Apropó, UAD. A TC a levélben kifejti, hogy a meglevő készleteket még értékesítik, a support tulajdonképpen élni fog, és ha valaki nagyon megkedvelte a DSP alapú rendszereket, az használjon a továbbiakban UAD eszközöket!
      Majdnem hanyattestem. Nem az UAD-ot akarom bántani, mert a termékeik tök jók, közismerten finomra hangolt fülű tervezők spéci algoritmusai futnak rajtuk, teljesen professzionális dolgokról van tehát szó. Az elven akadtam ki. Tételezzük fel, hogy holnap bejelenti például az Audi, hogy gazdasági okokból leáll a személyautók gyártásával, és mondjuk az evőpálcika biznisz felé fordul. Az elképedt Audi faneknek pedig annyit mond, hogy bocs, ha esetleg rászoktatok a felső kategóriás személygépkocsikra, akkor mostantól nyugodtan vegyetek BMW-t!
     Kíváncsian várom, hogy a MasterX5, vagy a zengetők, esetleg a Virus Powercore kijön-e valaha native formában? Ha igen, akkor milyen árakon, milyen bugokkal, mekkora CPU terhelést, illetve memóriafoglalást okozva? 
     Mindenképpen csalódást okozott a hír. Azért is igyekszem közzétenni minél előbb, hogy aki tervezett a közeljövőben egy Powercore beszerzést, az ne sokat spekuláljon, mert hamarosan kifogynak a készletek. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr602598077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leslievalex 2011.01.20. 13:43:46

Kicsit bosszús lennék ha a SonicCore szólna "most hogy nagy pénzekért upgradeltem az 5.1 szoftverre vehetek UAD2-est és dobhatom ki a 3db pulsar2-t"
süti beállítások módosítása