Roland Jupiter-80

Címkék: szintetizátor roland jupiter 80

2011.04.06. 10:36

     Megjelent!

    A hangszerről az alapvető információk a magyar Roland oldalon találhatók:

http://www.rolandee.hu/product.php?node_id=2004880
 

     Az első videó: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr332804077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prophecy · http://www.grapeski.com/ 2011.04.06. 19:04:02

Penteken jol kiprobalom, meglatom hogy megeri-e a penzet...
Igy a specifikaciobol tisztan kiderult hogy nem fogok rohanni es megvenni.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.04.06. 19:06:47

@Prophecy: Várjuk a személyes tapasztalataidat! Itthon úgy néz ki, hogy 880000 Ft lesz, de ugye augusztusig még sok minden történhet.

Prophecy · http://www.grapeski.com/ 2011.04.10. 13:58:21

Eloszor is udvozlet mindenkinek Frankfurtbol. :)

Megigertem hogy egy kicsit gorcso ala veszem Roland uj udvoskejet, tegnapelott ez meg is tortent, szerencsere sikerult egy olyan idopontot talalnom amikor epp nem volt senki a hangszer korul igy jobban bele tudtam maszni a reszletekbe. A hangszer -angol akcentusa alapjan- francia promotere keszseggel valaszolt a felmerult kerdeseimre.

A promoter azzal kezdte hogy a Jupiter80 az 1981-ben kiadott elodje utjat koveti, de nem az analog uton. A Jupiter8 celja az volt hogy termeszetes hangszereket utanozzon le a kor technologiajanak segitsegevel. Ez ugye nem sikerult, de emellett kaptunk egy nagyon dogos hangzasu analog szintit.
A Jupiter 80 szinten ezt a trendet koveti a jelenlegi kor technologiajanak megfeleloen. Ez egy valojaban modellezo szinti ami megprobalja nem PCM mintakkal hanem modelekkel leutanozni a temeszetes akusztikus es regi analog hangszereket kulonbozo "intelligens" modulaciok segitsegevel, 256 hang polifoniaval.
Egyszerre 8 layert lehet letrehozni es minden egyes layerhez 3 oscillator 3 LFO sajat filter es sajat effekt plusz 4 layerenkent egy zengeto. A 3 oscillatort meg lehet unisono modban is hasznalni. Mindezt USB-n keresztul szamitogepen is lehet vezerelni minden problema nelkul.
Viszont az mar a demo soran is kiderult hogy pl a harom oscillator szuroje kulon kulon vezerelheto ami egyszerre aldas es atok…
Ez a gep NEM workstation tehat semmilyen sequencer nincs benne, csak 1 polifonikus arpeggiator.
A korabbiakban emlitett "intelligens" uzemmod figyeli azt hogy milyen tipusu hangszert modellezunk es annak megfeleloen ad a hangszinhez megfelelo felharmonikusokat/effekteket. Pl gitar hangnal amikor egyenkent pengeted a hurt az maskepp szol mint ha akkordot lefogsz. Ki is lehet kapcsolni ezt a funkciot es akkor igazan eszreveheto hogy mit ad a hangszer hozza az adott hangszinhez.
A 76-os billentyuzet kellemes billentesu, bar rovid idom volt csak rajta jatszani igy megitelni ezt csak elegge hozzavetolegesen tudom.
Es van egy USB csatlakozo is a bal oldalan ahol elmondas szerint wav es mp3 fajlokat lehet lejatszani (Az jo mert akkor az iPhone akksit is fel lehet tolteni ☺ )
Ahogy korabban is irtam, nagy erdeklodessel vartam hogy mivel fog kijonni a Roland, de ez reszemrol egy olyan hangszer ami nemcsak hogy ujdonsagot nem hozott, de jelenleg a piacon levo tarsainal el van maradva par evvel. Performance szintinek egy kicsit draganak talalom, aki megelhetesnek hasznalna mert mondjuk gitart akar felvenni az sessionzenesszel ezt megteszi.
A Roland osszegyujtotte, lemodellezte es beletette a regi hangszereit (350 hullamforma) egy uj kaszniba, hozzacsapott egy par lemodellezett vonost/fuvost/pengetost es korulbelul ennyi… A B-Beam kontrollert tovabbra sem adnam hozza mint plusz funkcio, mivel ugy gondolom hogy ezt vakitason kivul masra nem nagyon lehet hasznalni.
Szemely szerint engem nem gyozott meg a Jupiter 80 es ahogy beszeltem a tobbi erdeklodovel ok is hasonlo velemenyen voltak. Jo jo meg szep de ezert az arert mar tobb kulonbozo hangzasu hangszert lehet osszetenni tobb es hasznosabb funkcioval.

Csinaltam par kepet akit erdekel itt megtalalja: www.facebook.com/album.php?aid=284633&id=670842922&l=acc17eee81

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.04.10. 16:00:29

@Prophecy:
Köszi a "hot" infót! Az elmondásod alapán számomra eléggé letisztult a kép a hangszerről kapott első hírekhez képest. Bevallom, nekem még így is rendkívül izgató a holmi. Lehet, hogy a Roland ismét olyan hangszert alkotott, amitől eleinte fanyalog a nép, utána pedig mindenki ezt próbálja követni. Nem egy példa volt már erre. Majd meglátjuk :)

Prophecy · http://www.grapeski.com/ 2011.04.10. 17:16:24

@MidiTom: Elso korben bevallom en is hasonlot gondoltam, de megneztem a Korg Kronost, es hasonlo arert azert joval tobb szolgaltatast kapsz. Nem veletlenul nem hasonlitottam itt oket mert a ketto funkcioban kulonbozo megis azt kell h mondjam h en nem erzem azt hogy a Jupiter80 akkora dobas lenne foleg ezert az arert...

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.04.10. 18:49:20

@Prophecy:
Meglepődtem, mikor megláttam a képeiden a Kronost piszkálható állapotban, ugyanis előzetes infók szerint csak zárt körű bemutatásról volt szó.

Prophecy · http://www.grapeski.com/ 2011.04.10. 20:18:20

@MidiTom: Nem nagyon vertek nagy dobra a piszkalhatosagot, de barki belehallgathatott, no meg volt demozas is... Kulsore egyebkent a Kronos nem egy szep hangszer de belsore nagyot ut.

djuice 2011.04.11. 23:28:08

A roland megcsinálta az első 256 polis hangszert, de a demó videók alapján tényleg nem egy nagy durrbelebumm. (gyakorlatilag 1000 ilyen hang megszólalt már VST cuccokból is)
Mellesleg szerintem a JV1080 és társai óta ez a gyár csak egy helyben topog, még talán a Fantom X volt valamennyire értékelhető, de már a G széria is zsákutca.
Ellenben tényleg itt a Korg a Kronossal, a Yamaha az XF-el vagy az ár/minőség arányban mindre köröket verő MOX-el mely egy XS motorral tényleg egy kis vaddisznó, talán sokan fel sem fogják még a jelentőségét...

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.04.12. 00:15:02

@djuice:
Tartózkodnék attól, hogy ezek alapján a gagyi jutubvideók alapján véleményt alkossak. Semmit sem hallok még a HD felvételeken sem, ami alapján hangzásilag bármit is ki lehetne jelenteni. Biztosan lesznek majd élvezhetőbb és minősíthetőbb demók is. Addig is maradok annál az elvnél, hogy csak olyan cuccot dicsérek vagy szidok, amit már alaposan megismertem. Eddig Prophecy személyes benyomásai jelentették számomra a leghasználhatóbb infókat.
Amúgy azért egy biztos: a Roland ismét SZINTETIZÁTORT alkotott, és ez mindenképpen jó hír.

djuice 2011.04.12. 18:21:12

@MidiTom:
Igen igazad van, bár aki tudja mit kell hallani az akkor is észreveszi, ha nem 24bit/96kHz a felbontás, de igaz, várjuk ki a végét. (engem picit hidegen hagy ez a szintetikus világ ahogy a v-synth is anno, de hát ez van, inkább workstation párti vagyok)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.04.13. 10:28:44

@djuice:
Már korábban kifejtettem a véleményemet a youtube videók hangjával kapcsolatban:
bitzenede.blog.hu/2010/06/27/jutubsag
Nem a 24/96-ot hiányolom, hanem azt mondom, hogy a durva tömörítés a hangzásnak azokat a finom részleteit nyírja ki, amelyekre az ember kíváncsi lenne. Elvileg ugye a HD és Full HD anyagok hangja nagyságrendekkel jobb, de azért mondom, hogy elvileg, mert a gyakorlatban meg mégis találunk nagyon rettenetesen szólókat.

djuice 2011.04.13. 19:49:37

Ahogy te is elrejtetted a választ a soraid között, nem feltétlen a youtube minősége ma már a kaki, hanem a kedves videófeltöltők hozzánemértése, akik pl mobiltelefonnal gondolnak nagy felvételt készítve híresek lenni. Persze ezzel nincs gond, mert aki nem ért hozzá annak úgy is mindegy és a gyártók meg pont erre hajszolják a kis mobilos Gézukákat, hogy légy te a magad médiamanagere és hírszerkesztője. Amiről nem tudnak, az nem fáj, így pl nem is értem a vásárok tömegrobajában mi értelme bármit is bemutatni. Ott az audio out csak keverőn át rá kéne menni egy profi diktafonnal vagy mobil audio rekorderrel. A szektudást viszont külföldön se a túrórudi mellé csomagolják mint a tetoválós matricákat... :)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.04.14. 12:58:25

@djuice:
Ja, de én a fent idézett bejegyzésben kifejezetten a youtube tömörítéséről beszélek. Hiába van az, hogy az ember elkészít egy "hangra kihegyezett", magas hang bitrate-tel lerenderelt videót, ha normál feltöltéssel tolod fel (360 v. 480)mindenképpen gagyi lesz a hang. HD anyag feltöltésekor már nagyban a készítőn múlik, hogy hogyan szólal meg. Amúgy arra még nem teljesen jöttem rá, hogy kizárólag profi "official" feltöltések esetén találhatunk olyan 360-as anyagokat is, amiknek a hang- és képminősége meglepően jó. pl. VEVO.

djuice 2012.03.21. 15:21:58

s egy videó róla: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nsfij4vMh3A
(szimpatikusabb kivitelnek látszik számomra a 80-astól, várjuk az árat!) :)
süti beállítások módosítása