Aki azt gondolta, hogy a midi kontroller téma esetében már az összes csontot lerágták az elmúlt években a mindenféle tabletgépes, telefonos, infrás megfejtések kapcsán, az téved. Az új midi keyboardban alkalmazott elv tulajdonképpen nagyon is kézenfekvő: építsünk minden billentyű tetejére egyedi touch sensort, és használjuk ezt a szokásos kontrol funkciókra! Ezt a touch sensort ne keverjük össze az aftertouch fogalmával! A szokásos aftertouch esetében a billentyűzet teljes hossza alatt egy rugalmas nyomásérzékelő szalag fut végig, ami a billentyű(k) leütése utáni megnyomás erejével arányos jelet ad ki, és ezt használhatjuk különféle modulációk forrásaként. Létezik néhány hangszerben polifonikus aftertouch is. Ezekbe minden billentyű alá egyedileg építették be a szenzort, így dedikált módon tudjuk befolyásolni az adott hangra ható modulációt. Az EVO kontroller is ilyen szempontból hasonló hatású, ám mivel az érzékelőt a billentyű felső lapjába építették, nem kell teljesen lenyomni, hogy a hatása érződjön. Másrészt a ribbon kontrolokhoz hasonlóan itt hosszanti elmozdulásra reagál a szenzor, emiatt alapvetően más a használat módja, mint az aftertouch esetében. A Synthopia oldalon található bemutató videó azonnal érthetővé teszi a működést:

     Ha már ennél a témánál vagyunk, akkor azt vajon tudjátok-e, hogy mi az a Beforetouch?
A megfejtéseket a kommentekhez kérjük. Hangszerbolti dolgozók és szervizesek ne írjanak! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr603396954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djuice 2011.11.20. 11:53:14

Érdekes ötlet ez a kontroller mód, bár én a sima after touchot sem nagyon szoktam használni, mivel hosszú távon kényelmetlen így játszani, meg hát nem is minden hangszín igényli. Az orgona leslie vezérlésére szerintem a legjobb, he épp minden kéz-láb le van foglalva, bár vehemensebb játékosok itt is kaotikusan "tudják" csak ellenőrizni a dolgokat, egy-két nagyobb lendület után. A legtöbb szinti olyan pici úton érzékeli az after touchot, ami aztán végképp kontrolálhatatlan, rögtön 127-es értéket ad neki. A Korg Prophecynél láttam először olyat, hogy a leütött billentyű belső vége utánnyomva fizikálisan ki is emelkedett a síkjából, de ez is szerencsétlen érzetet keltett az erős rugó és a természetellenes momentuma miatt.
Nem hiába no, a szintik a puritán zongorától eredeztetettek, ahol dinamikavezérlés van és pont. Meg ugye nézve mondjuk egy gitár játéktechnikai lehetőségeit is csak egy "faék" a billentyű. Bár ki kéne próbálni, de szerintem ez a billentyű simogatós verzió is csak egy pótmegoldás, legfőképp hosszú lecsengésű, pad jellegű hangokra tudom elképzelni, mint virtuóz futamokra. Aztán ugye azt is nézni kell, hogy olcsósítás terén sok gyártó a kisebb modelleknél rögtön az after touchot gyomlálja ki vagy a polifóniát faragja a felére, így itt ez a kontroll felület biztos jócskán ár növelő tényező lenne.

Ha viszont lehetne, én is kérdeznék pont a Prophecy, Trinity idejéből származó ribbon kontroller kapcsán, összevetve ezzel, a billentyűk "felületén", azaz itt inkább egy vastagabb műanyagon keresztül érzékelő szenzor megoldást, ugye ezeknek semmi köze nincs a tabletek, okos telefonok kijelzőjénél alkalmazott megoldásokhoz? Gondolom azért itt is valami elektrosztatikus elven működik a dolog vagy nem?

Before touch: mielőtt megérintenéd a nőt már a látvágy is kellően "triggereli az oszcillátorod". :D
(amúgy mint ha a notebookoknál lenne ilyen, az ultra rövid ideig történő véletlenszerű touchpad érintések kiszűrésére, vagy nem tudom...)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.11.20. 14:38:59

@djuice:
Nekem az a gyanúm, hogy ebben ugyanaz az érzékelő van, mint a számítógépek és telefonok képernyő érintő felületén. De erről Simon Kempert kéne megkérdezni, mert ő védette le a szabadalmat.

Beforetouch: még várom a helyes megfejtést :):):)

djuice 2011.11.20. 22:44:11

A Trinity ribbonja rétegfóliás, felgőzölt érintkezős megoldás lehetett, 1x szétszedtem. A kijelzője már más tészta.
A telóknál is van kapacitív érzékelésű és induktív, a részletekről már rég olvastam valami mobilos fórumon.
E billentyű viszont nagyon a tapicskolós monitorok, mikrosütők világa felé kandikál, lehet hogy valami vezetőképes műanyag kompozitot használnak. (?)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.11.21. 00:18:23

@djuice:
A jelenleg futó technológiákról elég jó összefoglalást ad a Wikipedia:
en.wikipedia.org/wiki/Touchscreen
Ide a konkrét esetben persze nem szükséges multitouch sensor, tehát viszonylag egyszerű megoldás is jó lehet.

djuice 2011.11.21. 13:29:42

@MidiTom: ezzel csak az a gond, hogy nem vágom az angolt ennyire, pláne a szakmait. :)
A cimbi viszont átnyomta a linket ahol magyarul és teljes alapossággal kivesézik a témát, mások okulására is ezért közzétenném. (asszem régen én is ezt láthattam)

mobilarena.hu/teszt/minden_amit_a_kijelzokrol_tudni_akartal/nyomtatobarat/teljes.html

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.11.24. 10:45:06

Mivel "BEFORETOUCH" ügyben nem érkeztek helyes megfejtések, elárulom a megfejtést.
A szakmai szlengben az olyan szintetizátor billentyűzetet hívjuk beforetouchosnak, amelyet bizományos áruként vagy javításra akarnak beadni, és a billentyűk felületét vastag, jól csúszó mocsokréteg borítja. Ennek az eltávolításával szoktuk kezdeni a javítást, azonban ez a tevékenység nem tartozik a legélvezetesebbek közé.

Kampokez 2011.11.25. 14:32:51

@MidiTom: beforetouch... :) nem rossz gondolat..
én ennek elkerülése végett szoktam kezet mosni a billentyűim használata előtt.. tiszteletből.

Bokrock 2011.11.26. 12:29:38

beforetuch....
Még a billentyűk elérése előtt érintés "élményéhez" lehet jutni. Nem kívánom senkinek. Tudnék mesélni a szerviz kapcsán, de így ebédidő környékén inkább nem teszem...
süti beállítások módosítása