KORG Kaossillator Pro - akusztikus élménypark


     Most kéremszépen egy gyorsteszt féle jönne, ám mégsem hívnám annak. Egyrészt a Kaossilator Pro már nem annyira friss termék, hogy nagy újdonságnak számítana a tény, hogy megosztom veletek a kézbevétel és a kipróbálás élményét. Másrészt korántsem volt annyi időm, hogy kellőképpen elmélyedjek a kis kütyü tudományában. Mindezek dacára annyira jópofa ez a hangszer, hogy muszáj róla pár sort írni.
    Először is, nekem nagyon bejönnek a KORG érintőfelülettel ellátott kontrol cuccai, elsősorban a KAOSS széria. Nagy dobásnak tartom, hogy egy ilyen viszonylag egyszerű megoldással a KORG milyen nagy mértékben kitágította a hangkeltés és effektezés kézi, valósidejű vezérlésének lehetőségeit. Először a KAOSS PAD győzött meg arról, hogy ezzel a sokak szerint "parasztvakító" kontrol technikával igenis újszerű megoldásokat csempészhetünk sok mindenbe. Beszélhetünk akár koncertről, akár liveactről, akár stúdiómunkáról.
    A Kaossillator Pro valahogyan eddig kimaradt abból a körből, amit ki tudtam próbálni, de most már nagyon sajnálom, hogy nem ismertem meg korábban. Mi is ez a ketyere? Valójában egy szintetizátor. Nincs rajta billentyűzet, MIDI persze van, de mégsem hangmodul. A hangkeltést az ujjunkkal tudjuk vezérelni, amint az érintőképernyőt tapicskoljuk, vakarásszuk, ütögetjük. A hangkeltés természetesen elsősorban a szintetikus hangokra van kihegyezve, de találunk azért akusztikus hangszereket, például gitárokat, zongorákat, fúvósokat, ütősöket is. Természetesen aki a Kaossillatorral ismerkedik, egy kicsit el kell felejtenie a billentyűs vagy gitáros tudását. Az sem baj, ha mindenféle hangszeres tudás nélkül állunk neki a mutatványnak, just for fun :) Ugyanis mindenképpen érdekes akusztikai kalandokba bonyolódunk, akármit is csinálunk. Persze, ha az ember komolyan akarja venni a dolgot, akkor érdemes sok gyakorlással kiismerni, és akkor a véletlen és a "jé, most ez hogyan lett ilyen jó?" jellegű élmények helyett tudatosan hozhatunk létre nagyon szórakoztató produkciókat, illetve zenészek, zenei alapok mellett használva is teljesértékű hangszernek tekinthetjük. Annyit kell tennünk, hogy a preseteket végigtanulmányozva kifigyeljük, hogy az "X" és "Y" koordináták mentén lavírozva mikor mi történik? Ezzel a technikával máris borzasztó dolgokat tudunk művelni, de korántsem értünk még a lehetőségek végére. A "terméket" akár rögzíthetjük is a beépített frázissampleren (SD kártyán), majd visszajátszhatjuk. Tehát például bizonyos kacifántos figurákat előre felvehetünk, aztán élőben csak kitriggereljük. 
    Van aztán egy mikrofon vagy vonal  bemenetünk is, aminek a jelét kiválóan használhatjuk vokóder üzemmódban, de természetesen a samplerre is vihetünk rögzítendő hanganyagot ezen keresztül. Van egy látszólag egyszerű, de mégis igen jól használható arpeggiatorunk is. Állíthatunk tempót számérték szerint, tap tempóval, illetve használhatunk külső szinkron forrást is. Bizony, van MIDI IN és OUT a készüléken! Személy szerint nem bántam volna, hogy ha a MIDI IN arra is alkalmas lenne, hogy egy keyboarddal megtámadva lehetne zenélni, és esetleg az érintőképernyővel ilyenkor megcifrázni a dolgot. Sajnos, ezt nem teszi lehetővé a készülék. Helyesebben a zenészvilágban már születtek erre csalafinta megoldások, de elég bonyolulttá válik így a használat.
     További felhasználási lehetőség a CC parancsok generálása kifelé, így van mindjárt egy nagyon speciális midi kontrollerünk is. Ja, és USB is akad a készüléken, tehát a számítógéppel az adatcsere sima és kényelmes.  
     Mindez elmondva persze elég száraz, de ha kipróbáljátok, nagyon gyorsan rákaptok az ízére! Sunyi tesztként időnként bekapcsolva hagytam egy Kaossillatort az asztalomon. A kollégák nem bírtak elmenni mellette úgy, hogy ne matassanak rajta egy kicsit, hiába volt az év végén mindig nagy csődület és felfordulás az üzletben :) Szokatlan és érdekes hangszer, de kreatív ember kezében nagyon jó dolgok sülhetnek ki belőle, és ráadásul roppant látványos is. Idehaza ugyan eddig még nem fogyott belőle hegynyi mennyiség, azonban a világ más részein hihetetlenül népszerű ez a készülék, népszerű téma az Internet elektronikus zenei közösségeiben is. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr702549007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása