Hová lett Daz?

Címkék: korg internet hangszerek zenei piac

2010.11.30. 19:21

A hangszergyártás és a webkettő


     A nyár elején röppent fel a hír kedvenc Korg fórumomon, a Korgforums.com - on, hogy az egyik alapító és főmegfejtő, Daz kiszáll. Aki ismeri ezt a fórumot, az tudja, hogy a net egyik legjobb, leginformatívabb hangszeres fórumáról beszélünk. Jól moderált, sok szakmai segítséget adó közösség, ahol számos kérdésre megtalálja az ember a választ. A két alapító, Sharp és Daz tíz éve vitte ezt a szájtot a hátán. Eleinte Irish Act néven futott az oldal, majd egy viharos időszak után kapta a mai nevet. Az alapítók egy idő után azzal szembesültek, hogy a hobbiként űzött kis fórumocska hatalmasan népszerű lett, valamennyi KORG hívő mekkájává vált. Igenám, de egy nagy forgalmú oldalt fenn is kell tartani, szervert üzemeltetni, moderálni, éjjel-nappal rajta lenni az ügyön. A hosting évekkel ezelőtt korántsem volt olyan olcsó, mint manapság. Egyszercsak eljutottak odáig, hogy ez így nem fog menni, és segítséget kértek. Próbálkoztak persze a KORG-nál is, de információim szerint elutasították őket, mondván, hogy nem kívánnak független internetes oldalt támogatni. Rövid ideig a Korg.com-on egy hivatkozás mutatott rájuk, de az is hamar megszűnt. Érdekes, hogy a megújult USA KORG oldalról ismét mutat link ide. Aztán valahogyan túlléptek a fórum üzemeltetői a problémán, és újraindult a dolog. Úgy tűnik, hogy most júniusban Daz besokallt. Nem tudom pontosan az okokat, de azt gondolom, hogy valamiféle elismerést vagy segítséget várt a KORG cégtől, hogy a sziszifuszi munkát ne a normál megélhetési meló után, éjszakánként kelljen végeznie. Ez nem történt meg, Daz tehát összecihelődött, és a törzsközönség nagy bánatára elhagyta a fórumot, sőt, közölte azt is, hogy a KORG hangszereitől is elpártol. Eddig tehát a história röviden összefoglalva. Arról jutott most jó fél évvel az esemény után az eszembe a dolog, hogy minap a Korgforums.com-on túrkálva azt láttam, hogy az emberek még mindig ezen az eseten rágódnak.
     A sztorinak természetesen sok olvasata van. Bármely gyár deklarálhatja, hogy nem kíván precedenst teremteni azzal, hogy egy független, ám a termékeivel foglalkozó netes fórumot támogat. Üzletileg érthető, hogy bizonyos kérdésekre a nagy nyilvánosság előtt nem kíván a gyár válaszolni. Az is érthető, hogy nem akar olyan embereket foglalkoztatni, akik a gyár üzletfilozófiáját, műszaki megfejtéseit vitafórumokon képviselik. Túl azon, hogy ilyen PR feladatra elég kevesen képesek szerintem, a kiválasztott embereknek ügyelniük kéne arra, hogy se a potenciális vásárlókat ne tántorítsák el, se a konkurencia ne kapjon belső információkat és jó tippeket, ugyanakkor mégis hasznos és informatív legyen, amit elmondnak. A független fórum pedig a nevéből fakadóan bizonyosan nem kíván szócső lenni. Mert attól, hogy összegyülekezik pár ezer zenész, akik az adott gyár termékeit favorizálják, egyáltalán nem biztos, hogy a gyár szükségszerű, vagy kívülről nem értelmezhető lépéseit "jól" interpretálják az internetes közösség többi tagja számára. El tudom képzelni, hogy mindettől függetlenül a KORG illetékesei számára nem kis fejvakarást okozhatott a döntés meghozatala, miszerint nem támogatják a Korgforums.com-ot.
     Ugyanis ez a fórum egyértelműen jó és hasznos. A gyárnak valószínűleg rengeteg hasznot hozott azáltal, hogy millió support problémát megfejtettek itt, továbbá, ha a Korg fejlesztői időnként beleolvastak, ragyogóan látták az egyes termékeiket érő dicséreteket és kritikákat, továbbá azokat a vágyakat, amiket a zenészek igényként fogalmaztak meg. Ostobák lettek volna, ha nem hasznosítják ezt. Kinek van tehát igaza? Nem tudom. Az bizonyos, hogy attól, hogy valaki beindít egy független, vagy akár szépre moderált, egy adott céghez erősen lojális fórumot, akkor még tutira nem várhatja el, hogy az a cég a szárnyai alá is vegye. Ráadásul ettől a pillanattól kezdve elveszne a függetlenségnek még a látszata is, tehát az a feeling, ami miatt a fórumtagok nagy többsége belogolt.
      Szóval az nem csoda, hogy a Korg nem támogatta ezt a fórumot. Sharp és Daz tevékenységét én globálisan közhasznúnak nevezném. Azonban jelenleg még sem az ENSZ, sem a Biztonsági Tanács, sem az IMF nem különít el a KORG hangszerek tulajdonosainak szakmai és lelki megsegítésére alapot. Lehetne persze valamilyen módon fizetőssé tenni az oldalt, mint ahogyan páran megpróbáltak hasonló karakterű zenei információs oldalakkal kapcsolatban eljárni. Az általam ismert esetekben ennek az lett a vége, hogy az addig nyitott és óriási közösség a töredékére zsugorodott, és aztán a megfejtő emberek egymással beszélgettek. Nyilván egy adott probléma megoldása érdekében nem fog éves, vagy akár csak negyedéves regisztrációt kifizetni a legtöbb zenész. Ostromolja inkább a gyárat, a márkaképviseletet, vagy átpártol más, ingyenes szájtokra.
      Az Internet beindulása után már nagyon rövid idő múlva összeverődtek a különféle hangszeres, stúdiótechnikai fórumok, levelezőlisták, chatroomok. Egy csomóban magam is benne vagyok hol passzív, hol aktív résztvevőként. Egyértelműen azért, mert  a tájékozódásra, a tapasztalatszerzésre és a problémamegoldásra manapság ez az egyik leghatékonyabb mód. Meg szoktam persze azt is nézni, hogy egy-egy ilyen közösségben vannak-e "hivatalos" emberek, akik deklarált módon egy gyár vagy márka szempontjait képviselik. Időnként teljesen jó fejeket lehet így találni, máskor pusztán diplomatikus márkavédelmet művelnek. Vannak aztán olyan cégek is, amelyek nagy súlyt fektetnek a kuncsaftokkal való interakcióra, és saját hivatalos fórumot vagy blogoldalakat üzemeltetnek. Jó példának tartom például a Cubase.net - et, vagy a Line6 közösségi oldalát. Szerintem egy csomó cég rájött, hogy erőforrásokat takarít meg, ha maga üzemeltet fórumokat, segítő szándékú közösségi oldalakat. Sajnos azonban rengeteg olyan gyárat, szoftvercéget is említhetnék, akik semmitmondó, minimális supportot nyújtó oldalt üzemeltetnek. Tipikus ezeknél, hogy ha segítséget szeretnél kérni, akkor szinte semmiféle kontaktot nem találsz, a legjobb esetben csak egy 6 négyzetcentis kis üzenő formot, amire vagy válaszolnak, vagy nem, de azt se tudod, hogy elolvasta-e valaki a nagy vízfejben?
     Az én véleményem szerint a gyártók és a fejlesztők kiválóan ki tudják, illetve ki tudnák használni a jól  felépített, saját üzemeltetésű oldalakat. Persze egyértelműen  energiát kell fektetni az üzemeltetésbe, felkészült embereket kell a moderáláshoz beállítani, jelentősen át kell alakítani a sokszor rettentő merev PR-t. Ám a beérkező információk, mint már említettem nagyon hasznosak lehetnek a további gyártmányfejlesztéseknél és a marketingben is. A jól kényeztetett vásárlók jó hírét viszik a cégnek, és könnyebben válnak törzsvásárlóvá is. Az sem utolsó szempont, hogy a független fórumokon gyakran előforduló, a gyárak hírnevét tudatlanságból vagy rosszindulatból romboló dezinformációkat élből tudják cáfolni. Mert gyakran egy felröppenő kacsa meglepően nagy kárt okozhat.
     Úgy tűnik, hogy mostanság a zenei ipar gyártói erősen megosztottak atekintetben, hogy miként viszonyulnak az Internet és a web2 által kínált lehetőségekhez. Az is megfigyelhető, hogy a napjainkban olyannyira jellemző gyakori tulajdonos váltások azt is meghatározzák, hogy ehhez a kérdéshez miként viszonyul egy-egy cég. A bekebelezések, tulajdoni változások után gyakran van az, hogy a webes felület ugyan nem sokat változik, de a support oldalak beszűkülnek, vagy akár teljesen meg is szűnnek. Természetesen nem csak a zenei oldalaknál figyelhető meg ez a tendencia. Az egyik szokásos napi utálkozásom tárgya például, amikor látom, hogy "X" gyártó elektronikai vagy számítástechnikai cuccait immáron "Y" gyártja. A fél évvel korábban beszerzett hightech kütyüről már sem dokumentációt, sem drivert, sem mást nem találok az "Y" oldalon. Aztán indul a kutakodás a net vírusoktól és férges XXX oldalaktól terhelt setét oldalain, ahol kismillió felesleges regisztráció után eljutok a keresett adatig. Vagy kerek perec megvette egy erre szakosodott szolgáltató a felzabált cég support dokumentumait, és csekély összegért, meg természetesen egy ezer adatot bekérő regisztráció után hozzáférhetek az áhított pdf-hez vagy driverhez.
     Visszatérve a morfondírozásom címére, nem tudom, hogy hova lett Daz. A segítőkész amatőr korgológus kivonult a nagy virtuális teremből. Közeledik a téli NAMM, a nép a kiszivárogtatások alapján hamarosan nekiáll kitárgyalni a KORG várható szenzációs újdonságait. Immáron Daz nélkül. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr912484271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janca Ákos 2010.11.30. 22:53:19

A korgforums.com kiváló oldal. Megérdemlik az alapítók, hogy itt is olvasható legyen a teljes nevük: James Tubbritt (Sharp) és Darren Richards (Daz). Daz kiszállása fél évvel ezelőtt történt és nem kis vihart kavart a fórumon. Olyasvalakiről van szó, akinek szó szerint az élete része volt az oldal, rengeteg munkája, ideje, pénze fekszik benne. Önzetlenül segített a hozzá fordulóknak (nekem is) a legjobb tudása szerint. Például hasznos programokat fejlesztett és adott ingyen a Korg hangszerekhez, melyeket a gyár valamely okból nem készített el. Nagy tudással és tapasztalattal rendelkező szakember. A kiválásának okait csak részben fedte fel, később ezeket a zaklatott és nagyon személyes hangvételű hozzászólásokat törölték a fórumról.
Daz személyét a fórumon megjelenő Korgos szakemberek (Dan Phillips, Jerry Kovarsky, Stephen Kay - aki nem a Korg alkalmazottja, "csak" a KARMA funkció feltalálója...) is tisztelték. Mindenki hiányolja - a jó hír, hogy utóbb feltűnt néhány alkalommal ("pendulum" néven).
A fenti személyek mellett a fórum túlnyomó többsége a zene, zeneipar, hangtechnika iránt elkötelezett intelligens és segítőkész emberekből áll, emiatt barátságos légkör uralkodik. Olyan az egész, mint egy jó értelemben vett elit klub. Bármely egyszerű kérdésben is türelemmel segítenek a kezdő tagnak, akik később maguk is hasonló indíttatásból folytatják ezt a gyakorlatot. Bárki csatlakozhat, ingyen lehet regisztrálni. Jelenleg az egészet az említett Sharp finanszírozza a saját zsebéből. Szándékosan nincsenek reklámok (pedig segíthetnének eltartani az oldalt), és nem támogatja a Korg sem. Ezeknek köszönheti nagy hírnevét, megbízhatóságát és megbecsültségét.
Szerintem is nagyon hasznos lehet a Korgnak a korgforums.com, nagyon jó reklám és akár a fejlesztés is profitálhat közvetlenül a visszajelzésekből.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.11.30. 23:41:35

@Janca Ákos: Igen, én is szeretném kiemelni, hogy a Korgforums.com egy nagyon kulturált netes közösség. Például szolgálhat számos magyar hangszeres és egyéb fórumnak, ahol időnként nagyon lemennek a népek állatba.

Azt nem tudtam, hogy "pendulum" = "Daz"
süti beállítások módosítása